Smakowity obiad na wyciągnięcie ręki. Przepyszny makaron z pieczarkami będzie idealną opcją
Dieta wegetariańska
Czasami nie łatwo znaleźć łatwe i zdrowe przepisy. W szczególności jeżeli zależy nam na tym, by były wegetariańskie. Na szczęście mamy na to sposób. Pyszny i szybki makaron z pieczarkami, nie tylko zaspokoi nasz głód, ale również będzie obłędnie smakował. Co więcej, poradzą sobie z nim niemal wszyscy. Kilka prostych składników, stworzy przepyszny posiłek bez mięsa.
Rigatoni z pieczarkami - potrzebne składniki
Pyszny i wegetariański obiad wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Ten przepis jest nie tylko bardzo prosty, ale robi się go niesamowicie szybko. Wystarczy kilka powszechnie lubianych składników, by przygotować przepyszny bezmięsny posiłek. By przygotować rigatoni z pieczarkami, potrzebujemy:
- pieczarki
- makaron rigatoni
- szalotkę
- oliwę z oliwek
- masło
- czosnek
- śmietanę
- parmezan
Jak zrobić rigatoni z pieczarkami?
Samo przygotowanie tego pysznego obiadu jest szybkie i proste. Wystarczy ugotować makaron, pamiętając przy odlewaniu, by zostawić szklankę wody makaronowej. Następnie można zabrać się za resztę przepisu. Szalotkę kroimy i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pieczarki - dobrym pomysłem będzie wykorzystanie różnych rodzajów - i smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy masło i czosnek. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy nasz makaron i parmezan. Mieszamy stopniowo dolewając wodę z makaronu, aż do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Gotujemy, aż makaron będzie ciepły i całkowicie pokryty sosem. Podajemy ciepły. Można udekorować go parmezanem i posiekaną natką pietruszki. I gotowe. Pyszny, szybki i wegetariański obiad, który zachwyci swoim smakiem.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu rigatoni
- 2 szalotki
- starty parmezan
- 3 łyżki oliwek z oliwek
- 250 gram pieczarek (można wymieszać ze sobą różne rodzaje - portobello, brunatne itd.)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- szklanka gęstej śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wstaw duży garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron rigatoni, aż będzie al dente.
- Odcedź, zachowując jedną szklankę wody z makaronu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną drobno szalotkę.
- Smaż do zeszklenia się.
- Grzyby kroimy w plasterki i dorzucamy do szalotki.
- Smażymy, aż puszczą wilgoć, a woda odparuje.
- Dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
- Dodajemy ugotowany makaron i starty parmezan i całość dokładnie mieszamy dolewając stopniowo wodę z makaronu.
- Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.