Smakowity obiad na wyciągnięcie ręki. Przepyszny makaron z pieczarkami będzie idealną opcją

2024-03-12
Kinga Goldstein
Smakowity obiad na wyciągnięcie ręki. Przepyszny makaron z pieczarkami będzie idealną opcją
Autor: Shutterstock.com Szybki i prosty pomysł na obiad. Makaron z pieczarkami i parmezanem
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Czasami nie łatwo znaleźć łatwe i zdrowe przepisy. W szczególności jeżeli zależy nam na tym, by były wegetariańskie. Na szczęście mamy na to sposób. Pyszny i szybki makaron z pieczarkami, nie tylko zaspokoi nasz głód, ale również będzie obłędnie smakował. Co więcej, poradzą sobie z nim niemal wszyscy. Kilka prostych składników, stworzy przepyszny posiłek bez mięsa.

Rigatoni z pieczarkami - potrzebne składniki

Pyszny i wegetariański obiad wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Ten przepis jest nie tylko bardzo prosty, ale robi się go niesamowicie szybko. Wystarczy kilka powszechnie lubianych składników, by przygotować przepyszny bezmięsny posiłek. By przygotować rigatoni z pieczarkami, potrzebujemy:

  • pieczarki
  • makaron rigatoni
  • szalotkę
  • oliwę z oliwek
  • masło
  • czosnek
  • śmietanę
  • parmezan

Jak zrobić rigatoni z pieczarkami?

Samo przygotowanie tego pysznego obiadu jest szybkie i proste. Wystarczy ugotować makaron, pamiętając przy odlewaniu, by zostawić szklankę wody makaronowej. Następnie można zabrać się za resztę przepisu. Szalotkę kroimy i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pieczarki - dobrym pomysłem będzie wykorzystanie różnych rodzajów - i smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy masło i czosnek. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy nasz makaron i parmezan. Mieszamy stopniowo dolewając wodę z makaronu, aż do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Gotujemy, aż makaron będzie ciepły i całkowicie pokryty sosem. Podajemy ciepły. Można udekorować go parmezanem i posiekaną natką pietruszki. I gotowe. Pyszny, szybki i wegetariański obiad, który zachwyci swoim smakiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu rigatoni
  • 2 szalotki
  • starty parmezan
  • 3 łyżki oliwek z oliwek
  • 250 gram pieczarek (można wymieszać ze sobą różne rodzaje - portobello, brunatne itd.)
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wstaw duży garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron rigatoni, aż będzie al dente.
  • Odcedź, zachowując jedną szklankę wody z makaronu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną drobno szalotkę.
  • Smaż do zeszklenia się.
  • Grzyby kroimy w plasterki i dorzucamy do szalotki.
  • Smażymy, aż puszczą wilgoć, a woda odparuje.
  • Dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
  • Dodajemy ugotowany makaron i starty parmezan i całość dokładnie mieszamy dolewając stopniowo wodę z makaronu.
  • Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  • Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Kinga Goldstein