Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszne warzywa pieczone, jeszcze ciepłe, pełne soczystych smaków są doskonałym dodatkiem do mięsa. Ta nieskomplikowana sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki z dodatkiem pomidorów i cebuli zadowoli nawet najwybredniejsze gusta.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 2 średnie cukinie
- 2 pomidory
- 2-4 papryki
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić na kawałki, miękkie takie jak bakłażan i cukinia na nieco większe plastry i plasterki, jędrne jak papryka na mniejsze kawałki. Pomidora na ósemki. Cebulę w piórka. Czosnek pozostawić w łupince.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ułożyć warzywa, posypać przyprawami, polać oliwą i wymieszać.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
- Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszać.