Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

2021-03-29
Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki
Autor: Shutterstock Doskonałe danie z letnich warzyw: bakłażana, cukinii, papryki
łatwy
30 min
4

Pyszne warzywa pieczone, jeszcze ciepłe, pełne soczystych smaków są doskonałym dodatkiem do mięsa. Ta nieskomplikowana sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki z dodatkiem pomidorów i cebuli zadowoli nawet najwybredniejsze gusta. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • 2 pomidory
  • 2-4 papryki
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić na kawałki, miękkie takie jak bakłażan i cukinia na nieco większe plastry i plasterki, jędrne jak papryka na mniejsze kawałki. Pomidora na ósemki. Cebulę w piórka. Czosnek pozostawić w łupince.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Ułożyć warzywa, posypać przyprawami, polać oliwą i wymieszać.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 
  • Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszać.