Przepis dostałam od szefa kuchni z włoskiej restauracji. Gnocchi z piekarnika to prawdziwa uczta
Dieta wegetariańska
Kuchnia włoska kryje mnóstwo przepisów na pyszne i aromatyczne dania. Jedną z receptur, na którą warto zwrócić uwagę, jest gnocchi alla Sorrentina. Są to włoskie kluseczki zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. Ta mało znana w naszym kraju potrawa prosto ze słonecznej Italii smakuje wybornie i jest bardzo łatwa do przygotowania w domu. Oto włoski przepis na obłędne gnocchi alla Sorrentina.
Jak zrobić gnocchi alla Sorrentina?
Przepis na zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą pochodzi z kuchni włoskiej. Receptura narodziła się w nadmorskim miasteczku Sorrento położonym w Zatoce Neapolitańskiej. Danie składa się z kluseczek ziemniaczanych, które wzbogacone są aromatycznym sosem pomidorowym i serem mozzarella oraz parmezanem. Gnocchi alla Sorrentina podaje się na ciepło.
Chociaż przepis na to wyborne danie pochodzi z Włoch, łatwo i szybko można zrobić je samodzielnie w domu. Przepis jest prosty, a wszystkie składniki są nam dobrze znane. Można je kupić przez cały rok w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Jak więc przyrządzić wyborne gnocchi alla Sorrentina? Z tym sprawdzonym przepisem to sama przyjemność.
- 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 2. krok – ugotowanie gnocchi
- 3. krok – ułożenie w formie gnocchi, wlanie sosu i dodanie pozostałych składników
- 4. krok – zapieczenie gnocchi alla Sorrentina w piekarniku
Jaki jest dobry sos do gnocchi?
Kluseczki gnocchi są pyszne i bez problemu można je kupić w większych sklepach. Jeżeli macie więcej czasu, możecie też przygotować domowe gnocchi. Włoskie kluseczki doskonale komponują się z różnymi sosami, które nadają obłędnego smaku i aromatu. W przepisie na gnocchi alla Sorrentina jedną z głównych ról gra wyśmienity sos pomidorowy. Przyrządza się go na bazie passaty pomidorowej z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Idealnie łączy się z włoskimi kluseczkami, tworząc znakomite danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie.
Ile piec gnocchi w piekarniku?
Gnocchi alla Sorrentina to pełna smaku i aromatu potrawa kuchni włoskiej. Przepis wyróżnia się tym, że danie zapieka się w piekarniku. Formę wstawia się do pieca nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi kwadrans. W tym czasie kluseczki połączą się z sosem, a mozzarella i parmezan się roztopią.
SKŁADNIKI
- 1 kg gnocchi
- 700 ml passaty pomidorowej
- 250 g mini mozzarelli
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- garść listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na małym ogniu smażyć posiekany czosnek przez minutę, cały czas mieszając.
- Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut.
- Gnocchi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
- Wlać sos pomidorowy i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli i posypać świeżą bazylią oraz startym parmezanem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
- Podawać na obiad posypane startym parmezanem.