Prosty przepis na pigoły. Regionalne pyzy z nietypowym farszem bez mięsa

pigoły
Autor: Shutterstock Świętokrzyskie pigoły to regionalny przepis na pyszny rodzinny obiad.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Pigoły to pyszne regionalne danie, które przypomina znane i lubiane pyzy. W ich środku kryje się pyszny i aromatyczny farsz z nieoczywistych składników. Przepis pochodzi z województwa świętokrzyskiego i od pewnego czasu podbija całą Polskę. Pigoły robi się łatwo i szybko, a smaku jest w nich co niemiara. Zobaczcie, jak zrobić świętokrzyskie pigoły wypełnione smacznym farszem bez mięsa.

Z czego zrobić pigoły?

Tę smakowitą regionalną potrawę przyrządza się ze składników, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Są w sklepach przez cały rok. Być może macie je wszystkie w domu i pyszne pigoły możecie zrobić jeszcze dziś.

Sekretem smaku tego regionalnego specjału jest farsz. Przyrządza się go z nietypowych składników, które świetnie się ze sobą komponują, tworząc to wyśmienite nadzienie.

Lista składników to dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto ziemniaczane. Z kolei w drugiej część listy znalazły się produkty, które wykorzystuje się do przygotowania pysznego i aromatycznego farszu. Nie dodaje się do niego mięsa, więc pyszne pigoły bez obaw mogą robić wegetarianie.

Co więc jest potrzebne, aby ugotować smakowite pigoły według świętokrzyskiego przepisu?

  • składniki do ciasta ziemniaczanego – ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól i pieprz
  • składniki do farszu – kapusta kiszona, kasza jęczmienna, cebule, suszone grzyby, woda, olej i przyprawy

Jak zrobić pigoły?

Wyśmienite i sycące pigoły nie są trudne. Potrawę robi się łatwo i sprawnie. Przepis na regionalne pyzy nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Wystarczy postępować tak, jak opisano to w przepisie, a smakowite pigoły wypełnione aromatycznym farszem udadzą się i zachwycą każdego, kto ich spróbuje.

Jak więc ugotować pełne smaku i aromatu świętokrzyskie pyzy?

  • 1. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego
  • 2. krok – przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i kaszy jęczmiennej
  • 3. krok – uformowanie regionalnych pyz
  • 4. krok – pigoły gotuje się w osolonym wrzątku

Jak podawać świętokrzyskie pigoły?

Wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, kaszy i grzybów farszem pigoły to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i dodaje energii, dlatego najlepiej smakuje w czasie chłodnych dni. Od razu można zrobić ich więcej, aby jedzenia starczyło na dwa dni. Po takim posiłku wrażenia smakowe na długo pozostaną w pamięci. Gotowe regionalne pyzy można okrasić podsmażoną cebulą lub boczkiem.

SKŁADNIKI

  • 3 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

  • Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 ml wody
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)
  • 2 cebule
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich ugotować w wodzie, odcedzić i rozgnieść praską. Drugą część zetrzeć na tarce.
  • Ugotowane ziemniaki połączyć ze startymi. Wsypać mąkę pszenną, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyrobić ciasto ziemniaczane.
  • Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na kilka godzin. Przepłukać i ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić.
  • Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta stanie się miękka.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojone d drobną kostkę cebule, aż się zeszklą. Patelnię zestawić z ognia.
  • Kapustę odcedzić, a następnie wymieszać z grzybami. Zmielić w maszynce.
  • Do kapusty z grzybami dodać ugotowaną kaszę jęczmienną i posmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Porcje ciasta ziemniaczanego formować w kulki, spłaszczać je na dłoni i nakładać farsz. Zlepić w kulkę i odkładać na deskę.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pigoły gotować partiami około 15 minut. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać od razu z okrasą z boczku i cebuli.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej