Potrawka z kalafiora z pieczarkami i groszkiem - superobiad w wersji wege
2021-06-08
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Potrawka z kalafiora z pieczarkami i groszkiem to rodzaj warzywnego gulaszu rodem z kuchni filipińskiej. Świetne danie warzywne, które pokochają nie tylko wegetarianie.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior
- 10 pieczarek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć i osuszyć, kalafiora podzielić na różyczki, pieczarki i selera pokroić w plasterki, czosnek i cebulę w bardzo drobną kosteczkę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać pieczarki, wlać sos sojowy i smażyć 2-3 min mieszając.
- Następnie wrzucić kalafiora i selera i smażyć kolejne 2-3 min. Wlać bulion, dodać groszek i dusić, aż kalafior będzie miękki.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem, zaprawić mąka ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną wody.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?