Potrawka z kalafiora z pieczarkami i groszkiem - superobiad w wersji wege

Potrawka z kalafiora i pieczarek
Autor: Shutterstock Potrawka z kalafiora i pieczarek to aromatyczne danie kuchni filipińskiej.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Potrawka z kalafiora z pieczarkami i groszkiem to rodzaj warzywnego gulaszu rodem z kuchni filipińskiej. Świetne danie warzywne, które pokochają nie tylko wegetarianie.

Składniki

1 nieduży kalafior

10 pieczarek

1 puszka groszku konserwowego

3 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

0,5 szklanki bulionu warzywnego

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa umyć i osuszyć, kalafiora podzielić na różyczki, pieczarki i selera pokroić w plasterki, czosnek i cebulę w bardzo drobną kosteczkę.

Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać pieczarki, wlać sos sojowy i smażyć 2-3 min mieszając.

Następnie wrzucić kalafiora i selera i smażyć kolejne 2-3 min. Wlać bulion, dodać groszek i dusić, aż kalafior będzie miękki.

Na koniec przyprawić solą i pieprzem, zaprawić mąka ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną wody.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Sprawdź w galerii inny super pomysł na danie warzywne!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej