Potrawka z kalafiora z pieczarkami i groszkiem - superobiad w wersji wege

Potrawka z kalafiora i pieczarek
Autor: Shutterstock Potrawka z kalafiora i pieczarek to aromatyczne danie kuchni filipińskiej.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Potrawka z kalafiora z pieczarkami i groszkiem to rodzaj warzywnego gulaszu rodem z kuchni filipińskiej. Świetne danie warzywne, które pokochają nie tylko wegetarianie.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży kalafior
  • 10 pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć i osuszyć, kalafiora podzielić na różyczki, pieczarki i selera pokroić w plasterki, czosnek i cebulę w bardzo drobną kosteczkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać pieczarki, wlać sos sojowy i smażyć 2-3 min mieszając.
  • Następnie wrzucić kalafiora i selera i smażyć kolejne 2-3 min. Wlać bulion, dodać groszek i dusić, aż kalafior będzie miękki.
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem, zaprawić mąka ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną wody.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Sprawdź w galerii inny super pomysł na danie warzywne!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej