Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem - znikają z talerzy szybciej, niż się je smaży!

Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem - znikają z talerzy szybciej, niż się je smaży!
Autor: Shutterstock.com Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem - znikają z talerzy szybciej, niż się je smaży!
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane można przygotować na 101 sposobów. Dzisiaj wypróbujcie 102 przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. Takie placki można podać z sosem grzybowym lub smażoną kiełbasą. Prosto, niedrogo i przepysznie! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków, obranych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzeć na o małych oczkach na cienkie wiórki. 
  • Na tarce zetrzeć również czosnek. 
  • Cebulę posiekać drobno. Kapustę przesiekać na mniejsze kawałki.
  • W misce wymieszać starte ziemniaki, czosnek, cebulę, kapustę. Dodać jajka i mąkę.
  • Przyprawić również solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. 
  • Masę wykładać porcjami na rozgrzany tłuszcz. Nabierać po 2 łyżki stołowe na 1 placuszek.
  • Oleju powinno być do połowy wysokości placka, aby był chrupiący. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z sosem pieczarkowym lub smażoną kiełbasą białą
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Placki ziemniaczane krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej