Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem - znikają z talerzy szybciej, niż się je smaży!
      2022-02-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane można przygotować na 101 sposobów. Dzisiaj wypróbujcie 102 przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. Takie placki można podać z sosem grzybowym lub smażoną kiełbasą. Prosto, niedrogo i przepysznie!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków, obranych
 - 1 cebula
 - 4 ząbki czosnku
 - 200 g kapusty kiszonej
 - 2 jajka
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na o małych oczkach na cienkie wiórki.
 - Na tarce zetrzeć również czosnek.
 - Cebulę posiekać drobno. Kapustę przesiekać na mniejsze kawałki.
 - W misce wymieszać starte ziemniaki, czosnek, cebulę, kapustę. Dodać jajka i mąkę.
 - Przyprawić również solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
 - Masę wykładać porcjami na rozgrzany tłuszcz. Nabierać po 2 łyżki stołowe na 1 placuszek.
 - Oleju powinno być do połowy wysokości placka, aby był chrupiący. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
 - Podawać z sosem pieczarkowym lub smażoną kiełbasą białą.
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?