Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem - znikają z talerzy szybciej, niż się je smaży!
2022-02-01
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane można przygotować na 101 sposobów. Dzisiaj wypróbujcie 102 przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. Takie placki można podać z sosem grzybowym lub smażoną kiełbasą. Prosto, niedrogo i przepysznie!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków, obranych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na o małych oczkach na cienkie wiórki.
- Na tarce zetrzeć również czosnek.
- Cebulę posiekać drobno. Kapustę przesiekać na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszać starte ziemniaki, czosnek, cebulę, kapustę. Dodać jajka i mąkę.
- Przyprawić również solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
- Masę wykładać porcjami na rozgrzany tłuszcz. Nabierać po 2 łyżki stołowe na 1 placuszek.
- Oleju powinno być do połowy wysokości placka, aby był chrupiący. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z sosem pieczarkowym lub smażoną kiełbasą białą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?