Piwna zapiekanka. To danie zachwyci nie tylko piwoszy

Piwna zapiekanka
Autor: Shutterstock Piwna zapiekanka świetne nadaje się na spotkanie przy kufelku piwa
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Zapiekanka piwna ma proste składniki. Przygotowuje się ją szybko, piecze się sama, choć długo. Z pewnością uświetni każde spotkanie przy kufelku piwa.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg cebuli
  • butelka jasnego piwa
  • śmietana 36%
  • ok. 10 dkg sera (parmezan lub inny)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżka wiórków masła
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka. Przesmażyć na maśle klarowanym.
  • Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
  • W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: (od dołu) ziemniaki, cebula itd. – ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
  • Śmietanę posolić i dodać do niej piwo. Doprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dołożyć starty ser.
  • Piwno-śmietanowym sosem zalać ziemniaki z cebulą. Na wierzch dać kilka wiórków masła.
  • Zapiekankę piec 2 godziny. Na początku w temperaturze 220ºC, a gdy wierzch się zarumieni – w 180ºC.
  • Zapiekankę podawać na ciepło, najlepiej z kuflem piwa.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz też inne dania z piwem: 

Golonka w piwie po bawarsku

Wątróbka w piwie

Kalafior w cieście piwnym

Kurczak pieczony na butelce

Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej