Piwna zapiekanka. To danie zachwyci nie tylko piwoszy
2022-07-15
łatwy
15 min
6
Dieta wegetariańska
Zapiekanka piwna ma proste składniki. Przygotowuje się ją szybko, piecze się sama, choć długo. Z pewnością uświetni każde spotkanie przy kufelku piwa.
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg cebuli
- butelka jasnego piwa
- śmietana 36%
- ok. 10 dkg sera (parmezan lub inny)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka wiórków masła
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka. Przesmażyć na maśle klarowanym.
- Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: (od dołu) ziemniaki, cebula itd. – ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
- Śmietanę posolić i dodać do niej piwo. Doprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dołożyć starty ser.
- Piwno-śmietanowym sosem zalać ziemniaki z cebulą. Na wierzch dać kilka wiórków masła.
- Zapiekankę piec 2 godziny. Na początku w temperaturze 220ºC, a gdy wierzch się zarumieni – w 180ºC.
- Zapiekankę podawać na ciepło, najlepiej z kuflem piwa.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zobacz też inne dania z piwem: