Kurczak na butelce pieczony - aromatyczny i soczysty
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kurczak na butelce pieczony to doskonałe danie na niedzielny obiad lub wykwintną kolację. Ma same zalety: nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje i nawilża mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko paruje, nie czuć więc go i danie można polecić kierowcom.
SKŁADNIKI
- kurczak (około 1 kg)
- butelka jasnego piwa (0,33 l)
- olej do nacierania kurczaka
- 2–3 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu sojowego
- szczypta ostrej papryki
- łyżka soli, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Wnętrze wysmarować rozgniecionym czosnkiem.
- Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej, tym intensywniejszy po upieczeniu będzie smak).
- Z butelki z piwem zdjąć etykietkę. Otworzyć butelkę i nadziać na nią kurczaka. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Otwór ma być odkryty, ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki, tak by parujące piwo spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki (piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje, a nie wylewa się z butelki).
- Kurczaka natrzeć olejem.
- Piec około godziny w 180ºC (15 minut przed końcem pieczenia można dodatkowo włączyć termoobieg i obrócić kurczaka – to sprawi, że z każdej strony będzie zrumieniony).
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.