Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

2020-09-08
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety bez mięsa z kaszy gryczanej i buraków
Autor: Shutterstock Soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz kotlety z kaszy gryczanej i buraków
łatwy
30 min
4

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Składniki

100 gram kaszy gryczanej palonej

1 średni burak upieczony lub ugotowany

1 duża marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

2 łyżki maki pszennej

sól i pieprz do smaku

płatki owsiane zmielone do panierowania

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaszę ugotować. Przestudzić. 

Buraka zetrzeć na drobnej tarce. Odstawić. 

Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchew, cebulę i czosnek, smażyć, aż warzywa stracą na objętości. 

Do misy malaksera dodać przestudzoną kaszę, startego buraka, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem oraz wybite jajka i mąkę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym na jednorodną masę.

Masę przyprawić solą i pieprzem. 

Z masy formować okrągłe kotlety, obtaczać w płatka owsianych i smażyć do zrumienienia. 

Podawać na przykład z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Jeszcze więcej przepisów na bezmięsne kotlety:

Kotlety grzybowe - pomysł na bezmięsny obiad

Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne

Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek

Pyszne burgery z komosy ryżowej i fasoli

Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty