Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Kotlety bez mięsa z kaszy gryczanej i buraków
Autor: Shutterstock Soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz kotlety z kaszy gryczanej i buraków
łatwy
30 min
4

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Jeszcze więcej przepisów na bezmięsne kotlety:

Kotlety grzybowe - pomysł na bezmięsny obiad

Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne

Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek

Pyszne burgery z komosy ryżowej i fasoli

Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty

SKŁADNIKI

  • 100 gram kaszy gryczanej palonej
  • 1 średni burak upieczony lub ugotowany
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki owsiane zmielone do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować. Przestudzić. 
  • Buraka zetrzeć na drobnej tarce. Odstawić. 
  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchew, cebulę i czosnek, smażyć, aż warzywa stracą na objętości. 
  • Do misy malaksera dodać przestudzoną kaszę, startego buraka, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem oraz wybite jajka i mąkę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym na jednorodną masę.
  • Masę przyprawić solą i pieprzem. 
  • Z masy formować okrągłe kotlety, obtaczać w płatka owsianych i smażyć do zrumienienia. 
  • Podawać na przykład z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej