Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia!
Jeszcze więcej przepisów na bezmięsne kotlety:
Kotlety grzybowe - pomysł na bezmięsny obiad
Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne
Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek
Pyszne burgery z komosy ryżowej i fasoli
Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty
SKŁADNIKI
- 100 gram kaszy gryczanej palonej
- 1 średni burak upieczony lub ugotowany
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki maki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- płatki owsiane zmielone do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować. Przestudzić.
- Buraka zetrzeć na drobnej tarce. Odstawić.
- Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchew, cebulę i czosnek, smażyć, aż warzywa stracą na objętości.
- Do misy malaksera dodać przestudzoną kaszę, startego buraka, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem oraz wybite jajka i mąkę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym na jednorodną masę.
- Masę przyprawić solą i pieprzem.
- Z masy formować okrągłe kotlety, obtaczać w płatka owsianych i smażyć do zrumienienia.
- Podawać na przykład z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw