Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne

2021-03-29
Kotlety z fasoli i grzybów: danie bezmięsne
Autor: Archiwum Kotlety z fasoli i grzybów  podane na obiad zachwycą nawet mięsożerców. 
łatwy
30 min
4

Fasola jest dobrym źródłem białka i cukrów złożonych. Dlatego kotlety z niej przygotowane mogą jeść wszyscy. Tak przygotowane kotlety z ziarna fasoli i pieczarek mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub ciepłą kolacją. Świetnie smakują z sosem pomidorowym. Wypróbujcie przepis na jarskie kotlety z fasoli i pieczarek. 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki fasoli "czarne oczko" lub innej białej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego selera
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki płatków chili
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki szałwi
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną. Dodać koncentrat i przyprawy, dobrze wymieszać.
  • Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać.
  • Rozgrzać patelnię, na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć 2-3 minuty.
  • Do fasolowej masy dodać usmażone pieczarki i cebulę.
  • Z tak przygotowanej masy formować zgrabne kotlety i smażyć na tłuszczu.
  • Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Kotlety podawać z sosem pomidorowym.