Niewiarygodnie pyszna zapiekanka makaronowa z twarogiem: oszczędny przepis na obiad i na kolację

Niewiarygodnie pyszna zapiekanka makaronowa z twarogiem: oszczędny przepis na obiad i na kolację
Autor: Shutterstock.com Kawałek zapiekanki z makaronu i twarogu
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Zapiekanka makaronowa z twarogiem zawiera tylko 3 składniki. Ugotowany makaron, świeży twaróg i kwaśną śmietanę. Po upieczeniu ten banalny zestaw zmienia się w pyszną zapiekankę, która znika ze stołu w oka mgnieniu. Moja rodzina lubi wersję wytrawną. Polecaj właśnie przepis na taką zapiekankę twarogową z makaronem i śmietaną. 

SKŁADNIKI

  • 500 g suchego makaronu dowolnego kształtu np. rurek lub kolanek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 400 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 50 g masła schłodzonego, pokrojonego w kosteczkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
  • forma o pojemności 2 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. 
  • Twaróg zmiksować ze śmietaną za pomocą blendera lub rozdrobnić posiłkując się tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Wymieszać ugotowany makaron z masą twarogową. Przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. 
  • Podawać od razu posypane szczypiorkiem. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej