Niewiarygodnie pyszna zapiekanka makaronowa z twarogiem: oszczędny przepis na obiad i na kolację
2024-01-04
łatwy
15 min
6
Dieta wegetariańska
Zapiekanka makaronowa z twarogiem zawiera tylko 3 składniki. Ugotowany makaron, świeży twaróg i kwaśną śmietanę. Po upieczeniu ten banalny zestaw zmienia się w pyszną zapiekankę, która znika ze stołu w oka mgnieniu. Moja rodzina lubi wersję wytrawną. Polecaj właśnie przepis na taką zapiekankę twarogową z makaronem i śmietaną.
SKŁADNIKI
- 500 g suchego makaronu dowolnego kształtu np. rurek lub kolanek
- 500 g twarogu półtłustego
- 400 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 50 g masła schłodzonego, pokrojonego w kosteczkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
- forma o pojemności 2 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
- Twaróg zmiksować ze śmietaną za pomocą blendera lub rozdrobnić posiłkując się tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Wymieszać ugotowany makaron z masą twarogową. Przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła.
- Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
- Podawać od razu posypaną szczypiorkiem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Zobacz, jak samodzielnie zrobić domowy twaróg