Nie zupa, nie steki. Z kalafiora robię pyszny i lekki makaron idealny na szybki obiad w tygodniu

makaron z kalafiora
Autor: Shutterstock Makaron z kalafiora? Z tym genialnym przepisem jest to możliwe, zawsze się udaje i pysznie smakuje.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co dobrego można zrobić z kalafiora na obiad? Oprócz kremowej zupy czy roślinnych steków warto wypróbować nowość. Makaron z kalafiora pobije każde podniebienie. Przygotowany według tego przepisu zachwyci smakiem nie tylko wegetarian. Zobaczcie, jak zrobić przepyszny i aromatyczny makaron z kalafiora.

Czy kalafior jest dobrym zamiennikiem makaronu?

Kalafior jest doskonałym zamiennikiem makaronu. To nie tylko pyszne, ale i bogate w składniki odżywcze warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. To bardzo dobra alternatywa dla osób, które szukają zdrowszych i lżejszych alternatyw dla tradycyjnego makaronu.

Dlaczego kalafior jest dobrym zamiennikiem makaronu?

  • Niska zawartość węglowodanów – makaron z kalafiora zawiera znacznie mniej węglowodanów niż tradycyjny.
  • Niska zawartość kalorii – jest mniej kaloryczny, więc idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej i może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi.
  • Bogaty w składniki odżywcze – kalafiorowy makaron jest dobrym źródłem witaminy C, K, B6 oraz błonnika i przeciwutleniaczy.
  • Bezglutenowy – stanowi świetnie rozwiązanie dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Jak zrobić makaron z kalafiora?

Przepis na znakomity makaron z kalafiora nie jest skomplikowany. Przygotowanie tego dania nie wymaga też długiego czasu w kuchni. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania warzywnego makaronu, są łatwo dostępne. W sklepach i na bazarkach dostępne są już młode kalafiory, z których można zrobić najlepszy makaron.

  • 1. krok – pokrojenie i krótkie gotowanie kalafiora
  • 2. krok – połączenie kalafiora z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie kalafiora ze startym serem

Jakie są pomysły na obiad z kalafiorem?

Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, z którego można wyczarować wiele wyśmienitych potraw. Poniżej znajdziecie kilka przepisów z kalafiorem w roli głównej. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne. Można je zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior pokroić na różyczki. Ugotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do garnka, w którym się gotował.
  • Dodać jogurt grecki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać.
  • Wsypać starty żółty ser i delikatnie mieszać, aż się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej