Mielone z kalafiora - rewelacyjne kotlety, które pokochasz od pierwszego kęsa

Mielone z kalafiora
Autor: Shutterstock Mielone z kalafiora można usmażyć lub upiec w piekarniku.
łatwy
30 min
4

Mielone z kalafiora podbijają podniebienia jaroszy i mięsożerców - takie są pyszne. Łatwo je też przygotować, cena składników nie zwala z nóg, a kotlety można usmażyć albo upiec - dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Doskonale smakują z sosem tzatziki, czosnkowym lub pomidorowym.

Kotlety z kalafiora można też ułożyć na papierze do pieczenia i piec piekarniku rozgrzanym do  temperatury 180 stopni, przez około 40 minut – będą mniej kaloryczne. Można też nie gotować kalafiora - tylko rozdrobnić surowego blenderem - takie kotleciki wymagają nieco dłuższego powolnego smażenia na małym ogniu. My doradzamy to wyjście - mniej pracy i zmywania, mniejsze straty energii.

Polecamy też:

Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!

Faszerowany kalafior zapiekany - przepyszne i efektowne danie za grosze!

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior,
  • 100 gramów kaszy jaglanej,
  • cebula,
  • trzy jajka,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • świeża natka,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo.
  • Rozdrobnij go blenderem, przełóż do miski, dodaj mąkę, jaja, ugotowaną kaszę, poszatkowaną natkę, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać do niej trochę bułki tartej.
  • Uformuj płaskie kotleciki, obtocz je w mące i smaż z obu stron na złoty kolor.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?