Makaron ze szpinakiem i pomidorami. Prosty i szybki przepis na wege obiad

makaron ze szpinakiem i pomidorami
Autor: Shutterstock Makaron ze szpinakiem i pomidorami z dodatkiem tego sera smakuje obłędnie.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Makaron ze szpinakiem i pomidorami to propozycja na pyszny wegetariański obiad, który można zrobić w 20 minut. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i smakuje obłędnie. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują. Smak potrawy podkreśla włoski parmezan, którym danie posypuje się tuż przed podaniem. Poznajcie sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami.

Co można dodać do makaronu ze szpinakiem?

W tym sprawdzonym przepisie makaron pysznie łączy się nie tylko z liśćmi świeżego szpinaku. Idealnym uzupełnieniem dania jest pyszny i aromatyczny sos pomidorowy. Jego smak wzbogaca czosnek i płatki chili oraz starty parmezan. To wegetariańskie danie zachwyci każdego. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem.

Jak zrobić makaron ze szpinakiem i pomidorami?

To proste, ale pyszne i aromatyczne danie jest idealne na szybki wegetariański obiad. Kiedy makaron się gotuje, w drugim garnku przyrządza się sos z pomidorów i szpinaku z dodatkiem czosnku i przypraw. Następnie do sosu dodaje się makaron i miesza. Pyszny i zdrowy obiad jest gotowy. Porcje wystarczy już tylko oprószyć startym włoskim parmezanem i można cieszyć się smakiem tego wybornego dania obiadowego.

Kiedy podawać makaron ze szpinakiem i pomidorami?

Przepis na makaron wzbogacony sosem pomidorowym i świeżym szpinakiem jest łatwy i szybki, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku. Właśnie dlatego smaczny makaron można serwować, kiedy tylko przyjdzie ochota na takie połączenie. Doskonale smakuje w chłodnie dni, ponieważ rozgrzewa i syci na wiele godzin. Makaron ze szpinakiem i pomidorami to przepis nie tylko na obiad. Potrawa sprawdzi się też na kolację na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g makaronu
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz
  • starty parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • W drugim garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Gotować około 5 minut, często mieszając.
  • Dodać liście świeżego szpinaku i wymieszać. Gotować około 2 minut, aż szpinak stanie się miękki.
  • Do garnka z sosem przełożyć ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu ze startym parmezanem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej