Lasagne wegetariańska ze szpinakiem i pomidorami. Włoski klasyk w bezmięsnej odsłonie

lasagne wegetariańska ze szpinakiem i pomidorami
Autor: Shutterstock Lasagne wegetariańska ze szpinakiem i pomidorami smakuje rewelacyjnie.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Lasagne wegetariańska ze szpinakiem i pomidorami sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Ten pyszny i sycący klasyk kuchni włoskiej jest łatwy do samodzielnego przygotowania, a składniki można kupić przez cały rok. Poznajcie sprawdzony przepis na wegetariańską lasagne ze szpinakiem i pomidorami, która zaskoczy obłędnym smakiem i łatwością przygotowania.

Z czego zrobić lasagne wegetariańską?

W tym prostym przepisie na lasagne bez mięsa wykorzystuje się produkty, które są dostępne przez cały rok. Lista składników jest dość krótka. Znalazły się na niej takie artykuły jak:

  • makaron lasagne
  • warzywa – krojone pomidory w puszce, szpinak, czerwona cebula, czosnek
  • sery – mozzarella i serek topiony z ziołami
  • przyprawy – suszona bazylia, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić lasagne wegetariańską?

Przepis na ten włoski klasyk w wersji bezmięsnej jest prosty i nieskomplikowany. Przyrządzenie dania rozpoczyna się od ugotowania makaronu. Następnie przyrządza się warzywny farsz. Szpinak smaży się z czosnkiem i cebulą oraz serkiem topionym. Na drugiej patelni podsmaża się pomidory z bazylią. W formie do zapiekanka układa się płaty makaronu, wykłada pomidory z bazylią i posypuje połową włoskiego sera mozzarella. Najlepszy będzie w wersji tartej. Następnie układa się drugą warstwę makaronu, wykłada szpinak z cebulą, czosnkiem i serkiem topionym, a na wierzch posypuje się startą mozzarellą. Tak przygotowane danie piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Po 20 minutach pyszna lasagne wegetariańska jest gotowa.

Z czym podawać wegetariańską lasagne?

To danie kuchni włoskiej smakuje obłędnie. Najlepsze jest, kiedy po wyjęciu z piekarnika odstawi się je do lekkiego ostygnięcia. Dzięki temu potrawa zachowa swój kształt i będzie apetycznie prezentować się na talerzach. Do wege lasagne nie są już potrzebne inne dodatki na ciepło. Aby posiłek we włoskim klimacie był kompletny, można przyrządzić chrupiąca surówkę lub kolorową sałatkę.

SKŁADNIKI

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 250 g szpinaku
  • 250 g startego sera mozzarella
  • 50 g ziołowego serka topionego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać szpinak i smażyć, aż liście staną się miękkie i nabiorą intensywnego zielonego koloru.
  • Dodać serek topiony i smażyć, aż całkowicie się roztopi. Patelnię zestawić z ognia.
  • Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej pomidory. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut.
  • Formę do zapiekania skropić oliwą z oliwek i wyłożyć połową makaronu. Równomiernie wyłożyć usmażone pomidory i posypać połową mozzarelli. Ułożyć drugą warstwę makaronu, wyłożyć usmażony szpinak i posypać pozostałą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż ser się zarumieni.
  • Podawać po lekkim ostygnięciu.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej