Kroję, mieszam i zapiekam. Pyszna chrupella z cukinii jest hitem w moim domu

chrupella z cukinii
Autor: Shutterstock Co na wege obiad z piekarnika? Zaskocz rodzinę i wybierz przepis na chrupellę z cukinii.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupella z cukinii to pyszna i przyjemnie chrupiąca zapiekanka warzywna, która idealnie sprawdzi się na obiad bez mięsa. Przepis na to wegetariańskie danie jest bardzo łatwy. Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje i każdy zajada się nią ze smakiem i uśmiechem na ustach. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty przepis na wyśmienitą chrupellę z cukinii.

Chrupella z cukinii – składniki

Aby upiec wyśmienitą zapiekankę warzywną z cukinią w roli głównej, należy zaopatrzyć się kilka produktów. Wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie bez względu na porę roku. Być może macie je w domu, więc wycieczka na zakupy nie jest konieczna.

Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • warzywa – cukinia, marchewka, cebula
  • mąki – pszenna i kukurydziana
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, rozmaryn, czosnek

Jak zrobić chrupellę z cukinii?

Chrupiąca zapiekanka z cukinii oraz innych warzyw to proste danie, które z łatwością można zrobić w domu. Nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu, przyrządzą chrupellę na piątkę z plusem. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a pyszne wege danie wyjdzie za pierwszym razem.

Jak więc przygotować smaczną i sycącą chrupellę z cukinii? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie sprawią problemów i przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – pokrojenie warzyw i odstawienie ich na 30 minut
  • 2. krok – wymieszanie wody z warzyw z mąkami i przyprawami
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z warzywami
  • 4. krok – przełożenie masy warzywnej do formy do zapiekania i posypanie parmezanem
  • 5. krok – upieczenie chrupelli z cukinii w piekarniku

Jak podawać chrupellę z cukinii?

Chrupella z cukinii to potrawa uniwersalna, którą można serwować przez cały rok i podawać na różne okazje. To pyszne i przyjemnie chrupiące danie, w którym główną rolę zagrała cukinia, to świetny pomysł na wegetariański obiad. Chociaż potrawa nie zawiera mięsa, jest sycąca i dodaje energii. Chrupella może być także dodatkiem do dań z mięsem. To dobra alternatywa dla ziemniaków czy kaszy. Świetnie smakuje na kolację. Pyszną i aromatyczną chrupellę można podać jako przekąskę na imprezie. Sprawdzi się podczas wieczoru filmowego i wspólnego oglądania meczu piłki nożnej lub siatkówki. Zaletą chrupelli z cukinii jest to, że dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę cukinię przełożyć na sitko umieszczone nad miską. Doprawić solą i wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby warzywa puściły wodę.
  • Warzywa dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Do wody z warzyw wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż powstanie gęste ciasto.
  • Ciasto wymieszać z warzywami i przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanego oliwą z oliwek. Wierzch posypać parmezanem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 40 minut.
  • Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej