Kroję, mieszam i zapiekam. Pyszna chrupella z cukinii jest hitem w moim domu
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupella z cukinii to pyszna i przyjemnie chrupiąca zapiekanka warzywna, która idealnie sprawdzi się na obiad bez mięsa. Przepis na to wegetariańskie danie jest bardzo łatwy. Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje i każdy zajada się nią ze smakiem i uśmiechem na ustach. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty przepis na wyśmienitą chrupellę z cukinii.
Chrupella z cukinii – składniki
Aby upiec wyśmienitą zapiekankę warzywną z cukinią w roli głównej, należy zaopatrzyć się kilka produktów. Wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie bez względu na porę roku. Być może macie je w domu, więc wycieczka na zakupy nie jest konieczna.
Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- warzywa – cukinia, marchewka, cebula
- mąki – pszenna i kukurydziana
- parmezan
- oliwa z oliwek
- woda
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, rozmaryn, czosnek
Jak zrobić chrupellę z cukinii?
Chrupiąca zapiekanka z cukinii oraz innych warzyw to proste danie, które z łatwością można zrobić w domu. Nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu, przyrządzą chrupellę na piątkę z plusem. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a pyszne wege danie wyjdzie za pierwszym razem.
Jak więc przygotować smaczną i sycącą chrupellę z cukinii? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie sprawią problemów i przykrych niespodzianek.
- 1. krok – pokrojenie warzyw i odstawienie ich na 30 minut
- 2. krok – wymieszanie wody z warzyw z mąkami i przyprawami
- 3. krok – wymieszanie ciasta z warzywami
- 4. krok – przełożenie masy warzywnej do formy do zapiekania i posypanie parmezanem
- 5. krok – upieczenie chrupelli z cukinii w piekarniku
Jak podawać chrupellę z cukinii?
Chrupella z cukinii to potrawa uniwersalna, którą można serwować przez cały rok i podawać na różne okazje. To pyszne i przyjemnie chrupiące danie, w którym główną rolę zagrała cukinia, to świetny pomysł na wegetariański obiad. Chociaż potrawa nie zawiera mięsa, jest sycąca i dodaje energii. Chrupella może być także dodatkiem do dań z mięsem. To dobra alternatywa dla ziemniaków czy kaszy. Świetnie smakuje na kolację. Pyszną i aromatyczną chrupellę można podać jako przekąskę na imprezie. Sprawdzi się podczas wieczoru filmowego i wspólnego oglądania meczu piłki nożnej lub siatkówki. Zaletą chrupelli z cukinii jest to, że dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę cukinię przełożyć na sitko umieszczone nad miską. Doprawić solą i wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby warzywa puściły wodę.
- Warzywa dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Do wody z warzyw wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż powstanie gęste ciasto.
- Ciasto wymieszać z warzywami i przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanego oliwą z oliwek. Wierzch posypać parmezanem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.