Kremowe risotto z cukinią: łatwe danie na lato

Risotto z cukinią
Autor: Shutterstock Risotto z cukinią - kremowe i sycące
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kremowe risotto z cukinią to pyszne i szybkie danie na lato. Ryż syci ciało i koi duszę, lepiej niż makaron. Ale nie suchy ryż, a właśnie kremowy w postaci pożywnego risotto. 

SKŁADNIKI

  • 350 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 60 g masła
  • 2 cukinie, pokrojone
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula, obrania i drobno posiekana
  • 100 ml białego wina
  • 20 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść połowę masła z 2 łyżkami oliwy i rozgrzej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Dodaj cukinię, smaż, mieszając, przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Dopraw solą do smaku.
  • Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty. Następnie wlej białe wino. Gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  • Dodaj chochlę gorącego bulionu, zamieszaj i kontynuuj gotowanie, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  • Dodaj kolejną chochlę i gotują do jej wchłonięcia. Postępuj tak, aż do wyczerpania bulionu.
  • Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pozostałe masło i parmezan, zamieszaj.
  • Podawaj od razu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Dla wielbicieli cukinii specjalnie wybrałyśmy:

Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Poniżej znajdziesz też galerię z kolejnymi przepisami na dania z cukinii

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej