Kremowe risotto z cukinią: łatwe danie na lato
2023-07-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kremowe risotto z cukinią to pyszne i szybkie danie na lato. Ryż syci ciało i koi duszę, lepiej niż makaron. Ale nie suchy ryż, a właśnie kremowy w postaci pożywnego risotto.
SKŁADNIKI
- 350 g ryżu arborio lub carnaroli
- 60 g masła
- 2 cukinie, pokrojone
- 1 l gorącego bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula, obrania i drobno posiekana
- 100 ml białego wina
- 20 g startego parmezanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść połowę masła z 2 łyżkami oliwy i rozgrzej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj cukinię, smaż, mieszając, przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Dopraw solą do smaku.
- Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty. Następnie wlej białe wino. Gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Dodaj chochlę gorącego bulionu, zamieszaj i kontynuuj gotowanie, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Dodaj kolejną chochlę i gotują do jej wchłonięcia. Postępuj tak, aż do wyczerpania bulionu.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pozostałe masło i parmezan, zamieszaj.
- Podawaj od razu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Dla wielbicieli cukinii specjalnie wybrałyśmy:
Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej
Poniżej znajdziesz też galerię z kolejnymi przepisami na dania z cukinii