Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni
2021-10-06
łatwy
30 min
4
Kremowe risotto dyniowe to pyszne i obfite risotto z pieczoną dynią. Dynię należy wcześniej upiec, a potem postępować tak jak zawsze. Takie risotto można podać jako danie samodzielne z serem z przerostem niebieskiej pleśni i prażonymi orzechami włoskimi lub jako dodatek do innej potrawy. Można też śmiało mrozić na później.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także, krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości dynia najlepiej typu hokkaido, piżmową lub muscat
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub listki z kilku gałązek świeżego tymianku
- 4 łyżki masła
- 1 cebula, średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu arborio lub innego ryżu krótkoziarnistego
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 l bulionu warzywnego
- 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego np. bursztynu
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię pociąć na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec przez 20-30 minut, aż stanie się miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dynia po upieczeniu będzie miała lepszy, bardziej skondensowany smak.
- W dużym rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło.
- Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać ryż i mieszając smażyć go, aż zrobi się szklisty.
- Dodać białe wino i gotować, aż ryż go wchłonie.
- Wlać chochelkę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie dolać następną. Postępować tak do całkowitego zużycia bulionu. Co jakiś czas zamieszać risotto.
- Upieczoną dynię obrać ze skóry, zmiksować na puree.
- Do risotta dodać puree z upieczonej dyni, starty parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać wszystko razem.
- Przed podaniem można dodatkowo posypać parmezanem i ewentualnie listkami świeżego tymianku.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania