Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni

Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni
Autor: Shutterstock Kremowe i pyszne risotto z dynią
łatwy
30 min
4

Kremowe risotto dyniowe to pyszne i obfite risotto z pieczoną dynią. Dynię należy wcześniej upiec, a potem postępować tak jak zawsze. Takie risotto można podać jako danie samodzielne z serem z przerostem niebieskiej pleśni i prażonymi orzechami włoskimi lub jako dodatek do innej potrawy. Można też śmiało mrozić na później. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także, krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości dynia najlepiej typu hokkaidopiżmową lub muscat
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub listki z kilku gałązek świeżego tymianku
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu arborio lub innego ryżu krótkoziarnistego
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego np. bursztynu
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię pociąć na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec przez 20-30 minut, aż stanie się miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dynia po upieczeniu będzie miała lepszy, bardziej skondensowany smak. 
  • W dużym rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło.
  • Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać ryż i mieszając smażyć go, aż zrobi się szklisty.
  • Dodać białe wino i gotować, aż ryż go wchłonie.
  • Wlać chochelkę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie dolać następną. Postępować tak do całkowitego zużycia bulionu. Co jakiś czas zamieszać risotto.
  • Upieczoną dynię obrać ze skóry, zmiksować na puree. 
  • Do risotta dodać puree z upieczonej dyni, starty parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać wszystko razem. 
  • Przed podaniem można dodatkowo posypać parmezanem i ewentualnie listkami świeżego tymianku. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej