Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem - wiosenny wygląd, obłędny smak

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem - wiosenny wygląd, obłędny smak
Autor: Shutterstock Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem doskonale smakują z dodatkiem sosu tzatziki
łatwy
30 min
4

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i bardzo pyszne. Składniki na nie kupicie w każdym sklepie. Kotlety nie tylko doskonale smakują, ale też obłędnie się prezentują.

Te kotlety do idealne danie w modnym duchu zero waste - do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu poprzedniego dnia. Można też wtedy  specjalnie ugotować ich więcej,  oszczędzając sobie pracy i wydatków na energię. Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem doskonale smakują z dodatkiem ciepłych lub zimnych sosów. Pasuje do nich sos pomidorowy, czosnkowy, a także tzatziki. Oczywiście dodatek surówki zawsze jest  pożądany.

SKŁADNIKI

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g świeżego szpinaku baby albo tyle samo mrożonego w liściach
  • 1 duża marchewka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
  • olej roślinny do smażenia
  • do panierowania: 1 jajko, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować, odparować i ubić na gładkie purée. Przestudzić.
  • Dodać drobno posiekany szpinak (jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odsączyć na sicie), marchewkę startą na wiórki oraz sól, pieprz i jajko. Dokładnie połączyć składniki.
  • Z otrzymanej masy formować kotlety, obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej