Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem - wiosenny wygląd, obłędny smak
2021-05-25
łatwy
30 min
4
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i bardzo pyszne. Składniki na nie kupicie w każdym sklepie. Kotlety nie tylko doskonale smakują, ale też obłędnie się prezentują.
Te kotlety do idealne danie w modnym duchu zero waste - do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu poprzedniego dnia. Można też wtedy specjalnie ugotować ich więcej, oszczędzając sobie pracy i wydatków na energię. Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem doskonale smakują z dodatkiem ciepłych lub zimnych sosów. Pasuje do nich sos pomidorowy, czosnkowy, a także tzatziki. Oczywiście dodatek surówki zawsze jest pożądany.
SKŁADNIKI
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g świeżego szpinaku baby albo tyle samo mrożonego w liściach
- 1 duża marchewka
- szczypta soli i pieprzu
- 1 jajko
- olej roślinny do smażenia
- do panierowania: 1 jajko, bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować, odparować i ubić na gładkie purée. Przestudzić.
- Dodać drobno posiekany szpinak (jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odsączyć na sicie), marchewkę startą na wiórki oraz sól, pieprz i jajko. Dokładnie połączyć składniki.
- Z otrzymanej masy formować kotlety, obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?