Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem - wiosenny wygląd, obłędny smak

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem - wiosenny wygląd, obłędny smak
Autor: Shutterstock Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem doskonale smakują z dodatkiem sosu tzatziki
łatwy
30 min
4

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i bardzo pyszne. Składniki na nie kupicie w każdym sklepie. Kotlety nie tylko doskonale smakują, ale też obłędnie się prezentują.

Zobacz wideo i dowiedz się więcej na temat  ziemniaków1

Składniki

300 g ugotowanych ziemniaków

100 g świeżego szpinaku baby albo tyle samo mrożonego w liściach

1 duża marchewka

szczypta soli i pieprzu

1 jajko

olej roślinny do smażenia

do panierowania: 1 jajko, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki ugotować, odparować i ubić na gładkie purée. Przestudzić.

Dodać drobno posiekany szpinak (jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odsączyć na sicie), marchewkę startą na wiórki oraz sól, pieprz i jajko. Dokładnie połączyć składniki.

Z otrzymanej masy formować kotlety, obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.

Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE