Kotlety ziemniaczane: tradycyjny, sprawdzony przepis
2023-05-31

łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Kotlety ziemniaczane to danie, które smakuje nie tylko jaroszom. Chętnie jedzą je również miłośnicy mięsa, szczególnie, jeśli w środku kotletów ziemniaczanych znajdą jakiś farsz. Kotlety z naszego przepisu można smażyć bez dodatków, można je też nadziewać rozmaitymi farszami - warzywnymi, rybnymi, grzybowymi czy mięsnymi.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w lekko posolonej wodzie, odcedź, ostudź.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju (aż się zeszkli), wystudź.
- Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich cebulę, wbij całe jajko, wsyp oba rodzaje mąki i wszystko wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Najlepiej smakują z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kotlety ziemniaczane można nadziewać farszem przygotowanym np. z mięsa z rosołu. Smakują też z farszem z duszonych warzyw czy ryb, a także z farszem grzybowym.
Zobacz też naszą galerię z przepisami na inne bezmięsne kotleciki.