Kotlety z bobu! Bób, kiedy sezon, jest najlepszy!
2021-06-14
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z bobu jedzcie na zdrowie. Bób w sezonie jest najlepszy! Do tego zdrowy i pełen wartości odżywczych. Dlaczego więc nie zrobić z niego kotletów pachnących koperkiem? Do dzieła!
Jak szybko obrać ugotowany bób?
- Bób gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku z dodatkiem głązek kopru przez 10-20 minut lub do chwili, gdy skórka na ziarnie się zmarszczy, a bób będzie miękki.
- Ugotowany bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Natychmiast go łuskamy. Jeszcze ciepły bób wprost wyślizguje się łupinek.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki uprażonych przez chwilę na suchej patelni płatków migdałowych
- 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowany i obrany bób przełożyć do misy malaskera. Dodać uprażone płatki migdałowe. Zmiksować na jednorodną masę.
- Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oraz kaszę mannę. Wymieszać za pomocą łopatki.
- Masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę. Jeszcze lepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
- Nabierać po 2 łyżki schłodzonej masy. Formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
- Smażenie kotletów z bobu: kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Pieczenie kotletów z bobu: kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem. Piec w temperaturze 200°C przez 10-15 minut.
- Podawać z botwinką i frytkami.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?