Kotlety z bobu! Bób, kiedy sezon, jest najlepszy!

Kotlety z bobu! Bób, kiedy sezon, jest najlepszy!
Autor: Shutterstock.com Pyszne kotlety z bobu z koprem
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z bobu jedzcie na zdrowie. Bób w sezonie jest najlepszy! Do tego zdrowy i pełen wartości odżywczych. Dlaczego więc nie zrobić z niego kotletów pachnących koperkiem? Do dzieła! 

Jak szybko obrać ugotowany bób?

  • Bób gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku z dodatkiem głązek kopru przez 10-20 minut lub do chwili, gdy skórka na ziarnie się zmarszczy, a bób będzie miękki. 
  • Ugotowany bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Natychmiast go łuskamy. Jeszcze ciepły bób wprost wyślizguje się łupinek.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki uprażonych przez chwilę na suchej patelni płatków migdałowych
  • 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 3 czubate łyżki kaszy manny 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowany i obrany bób przełożyć do misy malaskera. Dodać uprażone płatki migdałowe. Zmiksować na jednorodną masę. 
  • Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oraz kaszę mannę. Wymieszać za pomocą łopatki. 
  • Masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę. Jeszcze lepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
  • Nabierać po 2 łyżki schłodzonej masy. Formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. 
  • Smażenie kotletów z bobu: kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Pieczenie kotletów z bobu: kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem. Piec w temperaturze 200°C przez 10-15 minut. 
  • Podawać z botwinką i frytkami. 
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej