Kotlety mielone z tofu. Ich smak podkręcają azjatyckie dodatki
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić pyszne i aromatyczne kotlety mielone bez mięsa? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na smakowite kotlety mielone z tofu w azjatyckim smaku. Chociaż nie robi się ich z mięsa i wśród składników nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, kotleciki smakują wyśmienicie. Zobaczcie, jak zrobić wegańskie mielone.
Z czego zrobić wegańskie kotlety mielone?
Do przyrządzenia domowych kotlecików potrzeba kilku produktów. Głównym składnikiem jest naturalne tofu, do którego dołączyły aromatyczne grzyby shitake oraz produkty, które nadają azjatyckiego smaku i aromatu. Sos sojowy, rybny i ostrygowy oraz posiekane świeże zioła są sekretem tych wybornych kotlecików i odpowiadają za nietuzinkowy smak. Składniki scala bułka tarta i mąka ziemniaczana.
Przepis na kotlety mielone z tofu
- Ten przepis to łatwa i sprawdzona receptura na wegański obiad. Przygotowanie kotlecików z tofu jest proste i bez problemu można je zrobić w domu.
- Przygotowanie wege obiadu nie zajmuje wiele czasu. Można od razu zrobić dwa razy więcej kotletów mielonych bez mięsa, ponieważ świetnie smakują następnego dnia.
- Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w większych sklepach spożywczych.
- Kotlety z tofu smaży się na patelni, ale można je też upiec w piekarniku.
Z czym podawać kotlety mielone z tofu?
Pyszne i soczyste kotleciki z tofu z dodatkiem azjatyckich przypraw to pomysł na wegański obiad. Świetnie komponują się z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Warto podać do nich chrupiącą surówkę lub kolorową sałatkę. Sprawdzą się jako przekąską na ciepło na imprezie i jedzenie na wynos do pracy. Zaletą kotlecików jest to, że dobrze smakują i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- 2 kostki tofu
- 250 g grzybów shiitake
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek + do smażenia kotlecików
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby shitake drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej grzyby, aż staną się chrupiące. Patelnię zestawić z ognia.
- Tofu rozdrobnić malakserem na bardzo drobne kawałki. Przełożyć je do miski i dodać podsmażone grzyby oraz posiekane zioła. Wlać sos rybny, sojowy i ostrygowy. Wsypać bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Z masy formować zgrabne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć je z obu stron, aż tofu zacznie się rumienić. Usmażone przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Podawać z grillowanymi warzywami i chrupiącą surówką.