Kilka składników, jeden piekarnik. Nietypowy obiad, który pokochasz od pierwszego kęsa
Jabłka z ryżem to żadna nowość. Tym razem jednak zamiast wersji na słodko, przygotujemy to niesamowite danie w wersji na wytrawnie. Jest proste, aromatyczne, a przy okazji świetnie obiadowe. Wypróbuj jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa.
i
Dieta wegetariańska
Pieczone jabłka na wytrawnie. Wystarczy kilka składników
Jabłka pieczone z ryżem na wytrawnie to wspaniały pomysł na lekki obiad czy dodatek do mies. To ciekawa alternatywa dla znanych niemal wszystkim w Polsce jabłek z ryżem na słodko. Są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka prostych składników.
Do podstawowej wersji tego dania potrzebujemy jedynie:
- jabłek
- ryżu
- cebuli
- czosnku
- oliwy
- tymianku
- słodkiej papryki
- soli
- pieprzu
- bulionu warzywnego.
Poszalej z dodatkami. Będzie jeszcze smaczniej
Później możemy ewentualnie eksperymentować. Jeśli chodzi o ten przepis to świetne mogą się okazać dodatki, takie jak na przykład drobno posiekane pieczarki, suszone pomidory czy chociażby odrobina feta lub parmezanu. Te dodatki sprawią, że nasze danie będzie smakowało niesamowicie.
A jeśli chcemy możemy dorzucić tu również trochę podsmażonego boczku albo na przykład wędzonego tofu. Wtedy nasze danie będzie jeszcze treściwsze.
To prosty sposób na naprawdę aromatyczne danie, które świetnie będzie pasowało do wielu potraw. Rozkoszuj się tym sposobem na ciekawy posiłek, który zachwyci każdego!
SKŁADNIKI
- 4 duże, twarde jabłka
- 100 g ryżu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy lub masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- opcjonalnie: natka pietruszki lub szczypiorek
- Opcjonalne dodatki:
- pieczarki drobno posiekane
- suszone pomidory
- feta lub parmezan
- orzechy włoskie
- boczek lub wędzone tofu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotujemy al dente.
- Na patelni szklimy posiekana cebulkę.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i ewentualne dodatki.
- Całość mieszamy z ryżem i doprawiamy do smaku.
- Z jabłek odcinamy górę.
- Wydrążamy gniazda nasienne.
- Wnętrze skraplamy cytryną i wypełniamy farszem.
- Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Na dno wylewamy bulion.
- Pieczemy około 40 minut, aż jabłka będą miękkie.