Kapusta z kaszą gryczaną - pomysł na oszczędny obiad
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kapusta z kasza gryczaną to pomysł na niedrogie i smaczne danie obiadowe. Składniki potrzebne do jej przygotowania mamy zazwyczaj w domu, a potrawę przygotujemy w 40 minut.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 woreczek kaszy gryczanej palonej
- 0,5 kg młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- łyżeczka posiekanego koperku
- puszka kukurydzy
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasze ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w kostkę, oba składniki zrumienić na oleju.
- Kapistę posiekać i podsmażyć na oleju wraz ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką.
- Podlać wodą i dusić kilka minut. Gdy kapusta będzie półtwarda dołożyć cebulę z boczkiem i koperek.
- Na koniec dodać kaszę i osączoną z zalewy kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania.