Kapusta postna z grzybami: przepis na wigilijny hit
2022-12-21
średni
80 min
4
Kapusta z grzybami to danie postne idealne na Wigilię. Jak przyrządzić kapustę z grzybami, by wyróżniała się tradycyjnym smakiem? Podajemy sprawdzony przepis wigilijny.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 150 g suszonych grzybów
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki mąki
- 12 łyżek oleju rzepakowego
- woda po gotowaniu grzybów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać 4 łyżki oleju, startą marchewkę na tarce o grubych oczkach, gotować około 30 min.
- Po tym czasie kapustę wylać na durszlak, by ją odsączyć.
- Grzyby zalać 0,5 l wody, gotować około 20 min, następnie przecedzić (wodę po grzybach zostawić), zmielić przez maszynkę do mięsa.
- Wlać 8 łyżek oleju na patelnię, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać mąkę i chwilkę smażyć.
- Do zasmażki włożyć posiekaną dużym nożem ugotowaną kapustę, dodać zmielone grzyby, podlać wodą z grzybów, posolić, popieprzyć i mieszając, podsmażać.
Które gwiazdy wpuszczą niespodziewanego gościa na wigilijną kolację?
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: