Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie to sprytny sposób na obiad. Wystarczy ci 1 (dosłownie jeden) garnek i trochę cierpliwości. Surowy makaron dodany do sosu nabiera smaku podczas gotowania. Pyszne i proste danie obiadowe, a do tego przyjazne naszej kieszeni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 2-3 średnie cebule, cienko pokrojone
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku, mielone lub tarte
- 2 szklanki pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego tymianku)
- sól i czarny pieprz
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 400-450 g twojego ulubionego makaronu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub do smaku
- 1 szklanka śmietany lub pełnego mleka zagęszczonego 2 łyżeczkami mąki lub mleka kokosowego
- 1/2 szklanki tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu, dodaj cebulę i miód.
- Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, czyli około 5 minut.
- Dodaj czosnek, grzyby, tymianek i dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 3-4 minuty.
- Dodaj bulion, sos sojowy i makaron. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż makaron będzie al dente i bulion zostanie wchłonięty, około 8-10 minut.
- Dodaj ostrą paprykę, śmietanę, ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj ze świeżym tymiankiem.