Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie

2021-03-29
Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie to sprytny sposób na obiad. Wystarczy ci 1 (dosłownie jeden) garnek i trochę cierpliwości. Surowy makaron dodany do sosu nabiera smaku podczas gotowania. Pyszne i proste danie obiadowe, a do tego przyjazne naszej kieszeni. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła
  • 2-3 średnie cebule, cienko pokrojone
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku, mielone lub tarte
  • 2 szklanki pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego tymianku)
  • sól i czarny pieprz
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 400-450 g twojego ulubionego makaronu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub do smaku
  • 1 szklanka śmietany lub pełnego mleka zagęszczonego 2 łyżeczkami mąki lub mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu, dodaj cebulę i miód.
  • Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, czyli około 5 minut.
  • Dodaj czosnek, grzyby, tymianek i dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 3-4 minuty.
  • Dodaj bulion, sos sojowy i makaron. Doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż makaron będzie al dente i bulion zostanie wchłonięty, około 8-10 minut.
  • Dodaj ostrą paprykę, śmietanę, ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj ze świeżym tymiankiem.