Gotuję makaron i brokuły, a potem zapiekam. To najłatwiejszy na przepis na pyszną zapiekankę
Dieta wegetariańska
Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Wystarczy skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Pyszna i sycąca zapiekanka makaronowa wzbogacona brokułami i aksamitnym sosem to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Danie przypadnie do smaku wegetarianom, ponieważ nie ma w nim ani grama mięsa. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na pełną smaku zapiekankę z makaronem i brokułami.
Zapiekanka makaronowa z brokułami – składniki
Zapiekanki to smaczne i proste dania obiadowe. Do przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne. Sprawdzą się też resztki, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. W tym przepisie w zapiekance znalazło się kilka składników, które pysznie się ze sobą komponują. Scala je wyborny sos.
Lista składników, które potrzebne są do zrobienia tej pysznej zapiekanki, jest krótka. Obejmuje tylko trzy produkty, takie jak:
- makaron
- brokuły
- cebula
Jakim sosem zalać zapiekankę makaronową?
Uzupełnieniem pysznej zapiekanki makaronowej z brokułami jest delikatny sos serowy. To właśnie on sprawia, że danie tak dobrze smakuje. Przyrządza się go z kilku składników w parę minut. Mleko wystarczy wymieszać ze śmietanką o zawartości tłuszczu 30 proc. oraz zielonym sosem pesto. Dodaje się też starty żółty ser i mąkę ziemniaczaną, a na koniec doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewa się makaron z brokułami i piecze w piekarniku.
Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową?
Przepis na tę wyborną zapiekankę z makaronu wzbogaconą zielonymi brokułami jest bardzo łatwy. To najprostsza receptura na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest też szybkie, więc danie można serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak samodzielnie przygotować smakowitą zapiekankę z makaronu i brokuł? Przepis jest tak prosty, że nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, zrobią to danie na piątkę z plusem.
- 1. krok – przygotowanie sosu do zapiekanki
- 2. krok – ugotowanie makaronu i brokuł
- 3. krok – przełożenie makaronu i brokuł do formy i wlanie sosu
- 4. krok – upieczenie zapiekanki makaronowej z brokułami w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 350 g makaronu (penne, kokardki, świderki)
- 1 cebula
Sos:- 150 g zielonego sosu pesto
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Mleko wymieszać ze śmietanką, sosem pesto i mąką ziemniaczaną. Dodać połowę startego żółtego sera i doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego na różyczki brokuła. Wymieszać.
- Makaron i brokuł dokładnie odcedzić. Przełożyć do formy do zapiekania.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
- Wlać sos, lekko zamieszać i posypać pozostałym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.