Francuzi wiedzą, jak zrobić najlepsze ziemniaki z piekarnika. Ten przepis bije inne na głowę
Dieta wegetariańska
Jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków? Odpowiedź na to pytanie znają Francuzi. Potato dauphinoise, czyli ziemniaki pieczone w piekarniku, to popularna potrawa kuchni francuskiej. Smakują wybornie i stanowią dobry dodatek do wielu różnych dań. Oto prosty przepis na ziemniaki z piekarnika według francuskiej receptury. Potato dauphinoise zachwycą smakiem.
Potato dauphinoise – składniki
Ziemniaki przygotowanie według tego francuskiego przepisu smakują wybornie. Aby przygotować tę zapiekankę w domu, wystarczy kilka prostych składników. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie zwala z nóg. Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- ziemniaki
- jogurt naturalny
- mąka pszenna i ziemniaczana
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek, wędzona papryka, czosnek
- oliwa z oliwek
- ser gruyère lub parmezan
Jak zrobić ziemniaki dauphinoise?
Przepis na pyszne zapiekane ziemniaki, który pochodzi z kuchni południowej Francji, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco więcej czasu. Samo pieczenie trwa ponad godzinę. Warto jednak sprawdzić ten przepis, ponieważ przyrządzone według niego ziemniaki smakują wyjątkowo dobrze.
Jak więc zrobić pysze ziemniaki dauphinoise? Z tym przepisem jest to naprawdę proste, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne.
- 1. krok – pokrojenie ziemniaków w plasterki
- 2. krok – przygotowanie ciasta
- 3. krok – zanurzenie ziemniaków w cieście i ułożenie ich w formie do zapiekania
- 4. krok – upieczenie ziemniaków dauphinoise w piekarniku
Jakie ziemniaki są najlepsze do dania dauphinoise?
Aby francuskie danie potato dauphinoise udało się za pierwszym razem i wybornie smakowało, należy wybrać odpowiednie ziemniaki, które są najlepsze do pieczenia. W tym przepisie sprawdzą się ziemniaki typu B lub C. po upieczeniu brzegi będą chrupiące, a środek pozostanie miękki.
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki startego sera gruyère lub parmezanu
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- szczypta granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt naturalny. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.
- Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Plasterki ziemniaków zanurzać w cieście i układać w formie. Wierzch posypać startym serem. Przykryć folią aluminiową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Zdjąć folię i dopiekać około 15 minut, aż ser zacznie się rumienić.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.