Dynia duszona z czerwoną cebulą i szałwią - cudowne jesienne danie wege
2021-09-29
łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dynia duszona z czerwoną cebulą i szałwią to danie niezwykłej urody. Gra kolorów na talerzu wprost urzeka - intensywny pomarańcz dyni, cudownie kontrastuje z fioletem cebuli i delikatną zielenią szałwii i strączków. Danie oryginalnie przygotowuje się z dodatkiem strąków fasolnika chińskiego, ale z powodzeniem można go zastąpić fasolką szparagową.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dyni muscat
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 czerwone cebule
- 1 duża garść strąków fasolnika chińskiego lub zielonej fasolki szparagowej
- kilka listków świeżej szałwii
- oliwa
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- szczypta płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolnik lub fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, nie przypiekać. Gdy zmięknie zestawić z ognia.
- Dynię obrać i pokroić w kostkę. W przepisie podaję dynię muscat ze względu na jej intensywnie pomarańczowy miąższ, jednak do tego dania można użyć również innych gatunków tracąc nieco na wizualnej stronie dania.
- Dynię wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć przez kilka minut, po czym podlać niewielką ilością bulionu lub wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Powinna być miękka, ale nie rozpadać się.
- Pod koniec duszenia do dyni dodać cebulę i strączki, przyprawić solą, pieprzem, miodem i płatkami chili.
- Listki szałwii umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać nimi danie.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!