Duszona świeża kapusta z jabłkiem i cebulą: przepyszny jesienny bigosik po niemiecku

Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą: przepyszny bigos ze świeżej kapusty po niemiecku
Autor: Shutterstock Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą to pyszne danie główne lub dodatek do innych potraw
łatwy
30 min
4

Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą to doskonały bigos ze świeżej kapusty. Dodatek jabłka i musztardy gruboziarnistej nadaje jesiennej kapuście kwaskowy smak, tak lubiany przez nas wszystkich. Duszona kapusta doskonale pasuje zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. Wybór należy do Was!

Nadal głodni? Polecam super przepisy na dania z kapustą:

Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!

Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą - pyszne i łatwe danie dla zaradnych

Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, pokrojona w talarki
  • 1 kg kapusty, pokrojonej w paski lub zszatkowanej
  • 1 jabłko, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone na plasterki
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zszatkowaną kapustę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Odsącz. 
  • W szerokim rondlu rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj sparzoną kapustę i surowe jabłko, smaż jeszcze 3 minuty, mieszając, aby nie przypalić kapusty.
  • Wlej piwo i bulion. Dodaj musztardę, sól, pieprz i cukier. Duś na średnim ogniu przez 20 minut, często mieszając.
  • Jeśli płyn odparuje przed końcem gotowania, zmniejsz ogień i dodaj nieco przegotowanej wody.
  • Weganom proponuję podać duszoną kapustę z grillowanymi pieczarkami portobello. Mięsożercom polecam kapustę z jabłkiem do wieprzowiny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej