Duszona świeża kapusta z jabłkiem i cebulą: przepyszny jesienny bigosik po niemiecku
2021-11-04
łatwy
30 min
4
Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą to doskonały bigos ze świeżej kapusty. Dodatek jabłka i musztardy gruboziarnistej nadaje jesiennej kapuście kwaskowy smak, tak lubiany przez nas wszystkich. Duszona kapusta doskonale pasuje zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. Wybór należy do Was!
Nadal głodni? Polecam super przepisy na dania z kapustą:
Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!
Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą - pyszne i łatwe danie dla zaradnych
Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, pokrojona w talarki
- 1 kg kapusty, pokrojonej w paski lub zszatkowanej
- 1 jabłko, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone na plasterki
- 1/2 szklanki piwa jasnego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zszatkowaną kapustę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Odsącz.
- W szerokim rondlu rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka.
- Dodaj sparzoną kapustę i surowe jabłko, smaż jeszcze 3 minuty, mieszając, aby nie przypalić kapusty.
- Wlej piwo i bulion. Dodaj musztardę, sól, pieprz i cukier. Duś na średnim ogniu przez 20 minut, często mieszając.
- Jeśli płyn odparuje przed końcem gotowania, zmniejsz ogień i dodaj nieco przegotowanej wody.
- Weganom proponuję podać duszoną kapustę z grillowanymi pieczarkami portobello. Mięsożercom polecam kapustę z jabłkiem do wieprzowiny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?