Dietetyczny obiad wegetariański na szybko? Kaszotto z warzywami sprawdzi się idealnie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zdrowy obiad wcale nie musi tracić na walorach smakowych. W prosty sposób można przyrządzić smakowite danie, które nie tylko zrobimy szybko, ale również prosto. Co więcej, ten przepis pozwala nam wciąż uważać na linię, przy okazji jedząc przepyszne jedzenie. Kaszotto z warzywami to idealny sposób na zdrowy i pyszny posiłek.
Dietetyczny obiad wegetariański - co potrzeba?
Niskowęglowodanowe kaszotto z warzywami to idealny pomysł na keto wegetariański obiad. Nie tylko będzie przepyszne smakował, ale również pięknie się prezentuje. Co jednak najważniejsze jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z tym daniem każdy. Do zrobienia go potrzebujemy:
- cukinię
- pieczarki
- brokuła
- paprykę
- cebulę
- czosnek
- oliwę z oliwek
- masło
- parmezan
- kaszę łubinową
- oregano
- bazylię
- słodką paprykę
- sól
- pieprz
Kaszotto z warzywami - jak zrobić?
Samo przygotowanie kaszotto nie wymaga wiele wysiłku. Na początek rozdrabniamy cebulę, paprykę i cukinię. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Dodajemy do niej brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut, aż puszczą wodę. Dodajemy wówczas kaszę i pocięte w kostkę warzywa. Wszystko doprawiamy naszymi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy wodą - choć można użyć również bulionu albo rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, sprawdzając, czy kasza wchłonęła całą wodę - jeśli tak to dolewamy. Na koniec dodajemy parmezan i masło. Całość podajemy na ciepło. Ten przepis jest wegetariański, jeśli jednak mamy taką ochotę, możemy wzbogacić go na przykład o grillowanego kurczaka.
SKŁADNIKI
- 200 g pieczarek
- 200 g cukinii
- 100 g brokuła
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- masło
- 60 g kaszy łubinowej
- 30 g parmezanu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.
- Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i różyczki brokuła.
- Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki.
- Smażymy przez kilka minut, aż puszczą wodę.
- Wsypujemy kaszę i dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz i słodką paprykę.
- Dorzucamy pokrojone w kostkę cukinię i paprykę.
- Całość mieszamy i zalewamy wodą.
- Trzymamy pod przykryciem przez 15 minut.
- Danie przekładamy na talerz i dodajemy łyżkę masła i starty parmezan.