Dietetyczny obiad wegetariański na szybko? Kaszotto z warzywami sprawdzi się idealnie

2024-03-21
Dietetyczny obiad wegetariański na szybko? Kaszotto z warzywami sprawdzi się idealnie
Autor: Shutterstock.com Kaszotto z warzywami. Idealny dietetyczny obiad
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zdrowy obiad wcale nie musi tracić na walorach smakowych. W prosty sposób można przyrządzić smakowite danie, które nie tylko zrobimy szybko, ale również prosto. Co więcej, ten przepis pozwala nam wciąż uważać na linię, przy okazji jedząc przepyszne jedzenie. Kaszotto z warzywami to idealny sposób na zdrowy i pyszny posiłek.

Dietetyczny obiad wegetariański - co potrzeba?

Niskowęglowodanowe kaszotto z warzywami to idealny pomysł na keto wegetariański obiad. Nie tylko będzie przepyszne smakował, ale również pięknie się prezentuje. Co jednak najważniejsze jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z tym daniem każdy. Do zrobienia go potrzebujemy:

  • cukinię
  • pieczarki
  • brokuła
  • paprykę
  • cebulę
  • czosnek
  • oliwę z oliwek
  • masło
  • parmezan
  • kaszę łubinową
  • oregano
  • bazylię
  • słodką paprykę
  • sól
  • pieprz

Kaszotto z warzywami - jak zrobić?

Samo przygotowanie kaszotto nie wymaga wiele wysiłku. Na początek rozdrabniamy cebulę, paprykę i cukinię. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Dodajemy do niej brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut, aż puszczą wodę. Dodajemy wówczas kaszę i pocięte w kostkę warzywa. Wszystko doprawiamy naszymi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy wodą - choć można użyć również bulionu albo rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, sprawdzając, czy kasza wchłonęła całą wodę - jeśli tak to dolewamy. Na koniec dodajemy parmezan i masło. Całość podajemy na ciepło. Ten przepis jest wegetariański, jeśli jednak mamy taką ochotę, możemy wzbogacić go na przykład o grillowanego kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 200 g pieczarek
  • 200 g cukinii
  • 100 g brokuła
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 60 g kaszy łubinowej
  • 30 g parmezanu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano 
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.
  • Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i różyczki brokuła. 
  • Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  • Smażymy przez kilka minut, aż puszczą wodę.
  • Wsypujemy kaszę i dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz i słodką paprykę.
  • Dorzucamy pokrojone w kostkę cukinię i paprykę.
  • Całość mieszamy i zalewamy wodą.
  • Trzymamy pod przykryciem przez 15 minut.
  • Danie przekładamy na talerz i dodajemy łyżkę masła i starty parmezan.
Kasza jaglana z warzywami