Chrupiący ryż z aromatycznymi grzybami. Idealne danie nie tylko dla wegetarian

Chrupiący ryż z aromatycznymi grzybami. Idealne danie nie tylko dla wegetarian
Autor: Shutterstock.com Chrupiący ryż z aromatycznymi grzybami. Idealne danie nie tylko dla wegetarian
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Prosty obiad o wyrazistym smaku? Wypróbuj tego przepysznego chrupiącego ryżu z grzybami. To niezwykle proste danie, które ma ciekawy smak, dzięki niesamowitym dodatkom, które idealnie się z nim komponują. To danie nie tylko dla wegetarian.

Wegetariańsko i pysznie. Idealny sposób na obiad dla całej rodziny

Chrupiący ryż z aromatycznymi pieczarkami to idealny sposób na ciekawy obiad. To trochę taka paella w azjatyckim stylu, a dodatkowo jest całkowicie wegetariańska. To idealny sposób na pełen smaku obiad, który zachwyci niejedną osobę. 

Choć w tym przepisie używamy pieczarek, to tak naprawdę sprawdzą się niemal wszystkie grzyby. Portobello, shitake czy inne - wszystkie będą doskonale pasować. Jeśli natomiast zastanawiamy się, gdzie możemy dostać czerwoną pastę to spieszymy z odpowiedzą. Bez problemu dostaniemy ją w różnych sklepach internetowych. Jej cena to zazwyczaj około 15 złotych za 300 g.

Choć chrupiący ryż możemy przygotować również na patelni, to zdecydowanie prościej jest zrobić go w piekarniku. Dzięki temu możemy bowiem łatwiej kontrolować czy nasz ryż się przypieka, czy może już spala.

To naprawdę ciekawe danie, które świetnie będzie smakowało zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Warto spróbować go choć raz.

SKŁADNIKI

  • 240 g ryżu
  • 6 łyżek oleju
  • 200 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki masła
  • szczypiorek
  • 0,5 szklanki wina białego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 40 g pasty czerwonej miso
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 40 g majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu zagotowujemy wodę z solą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę.
  • Dodajemy ryż i podsmażamy.
  • Dodajemy bulion, miso i sos sojowy.
  • Zagotowujemy, a później gotujemy.
  • Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
  • Następnie zwiększamy maksymalnie temperaturę i podpiekamy, aż ryż będzie mocno zarumieniony.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy.
  • Dodajemy posiekany czosnek i imbir.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy mieszając.
  • W niewielkiej misce mieszamy ocet, ostry sos, 3 łyżki miso i majonez. 
  • Mieszamy sos z pieczarkami.
  • Chrupiący ryż wykładamy na talerz i dodajemy pieczarki.
  • Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Czy warto jeść grzyby?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej