Chrupiący ryż z aromatycznymi grzybami. Idealne danie nie tylko dla wegetarian

Dieta wegetariańska
Prosty obiad o wyrazistym smaku? Wypróbuj tego przepysznego chrupiącego ryżu z grzybami. To niezwykle proste danie, które ma ciekawy smak, dzięki niesamowitym dodatkom, które idealnie się z nim komponują. To danie nie tylko dla wegetarian.
Wegetariańsko i pysznie. Idealny sposób na obiad dla całej rodziny
Chrupiący ryż z aromatycznymi pieczarkami to idealny sposób na ciekawy obiad. To trochę taka paella w azjatyckim stylu, a dodatkowo jest całkowicie wegetariańska. To idealny sposób na pełen smaku obiad, który zachwyci niejedną osobę.
Choć w tym przepisie używamy pieczarek, to tak naprawdę sprawdzą się niemal wszystkie grzyby. Portobello, shitake czy inne - wszystkie będą doskonale pasować. Jeśli natomiast zastanawiamy się, gdzie możemy dostać czerwoną pastę to spieszymy z odpowiedzą. Bez problemu dostaniemy ją w różnych sklepach internetowych. Jej cena to zazwyczaj około 15 złotych za 300 g.
Choć chrupiący ryż możemy przygotować również na patelni, to zdecydowanie prościej jest zrobić go w piekarniku. Dzięki temu możemy bowiem łatwiej kontrolować czy nasz ryż się przypieka, czy może już spala.
To naprawdę ciekawe danie, które świetnie będzie smakowało zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Warto spróbować go choć raz.
SKŁADNIKI
- 240 g ryżu
- 6 łyżek oleju
- 200 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki masła
- szczypiorek
- 0,5 szklanki wina białego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 40 g pasty czerwonej miso
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka ostrego sosu
- 40 g majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu zagotowujemy wodę z solą.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy cebulę.
- Dodajemy ryż i podsmażamy.
- Dodajemy bulion, miso i sos sojowy.
- Zagotowujemy, a później gotujemy.
- Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
- Następnie zwiększamy maksymalnie temperaturę i podpiekamy, aż ryż będzie mocno zarumieniony.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy.
- Dodajemy posiekany czosnek i imbir.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy mieszając.
- W niewielkiej misce mieszamy ocet, ostry sos, 3 łyżki miso i majonez.
- Mieszamy sos z pieczarkami.
- Chrupiący ryż wykładamy na talerz i dodajemy pieczarki.
- Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.