Chrupiące kotlety kudłacze zrobisz z kilku warzyw. Nawet mięsożercy proszą o dokładkę
Dieta wegetariańska
Kotlety kudłacze to pyszne wegetariańskie danie obiadowe, które oczaruje smakiem nawet najtwardszych mięsożerców. Sekretem ich smaku są nie tylko pyszne i kolorowe warzywa, ale i chrupiąca panierka. Danie podkręcają aromatyczne przyprawy. Jak zrobić kotlety kudłacze? Oto łatwy i sprawdzony przepis na pyszny wegetariański obiad, czyli kotlety kudłacze.
Kotlety kudłacze – składniki
Pyszne i chrupiące kotlety wegetariańskie składają się z popularnych i łatwo dostępnych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Na liście składników znalazły się także produkty niezbędne do przygotowania chrupiącej panierki. Wszystkie składniki można kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok.
Co jest więc potrzebne, aby usmażyć pełne smaku kotlety kudłacze w chrupiącej panierce? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- warzywa – ziemniaki, marchewka, zielony groszek, biała fasola, papryczka chili
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, imbir, kolendra
- dodatkowe składniki – bułka tarta, olej do smażenia
Tajemnicą smaku tych wybornych wege kotletów kudłaczy jest panierka. Przygotowuje się ją z trzech składników. Potrzebne są więc takie produkty jak japońska panierka panko, mąka pszenna i jajka.
Jak zrobić kotlety kudłacze?
Wyjątkowo dobre i przyjemnie chrupiące wege kotlety kułacze są łatwe, a ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Przepis na ten przysmak kuchni wegetariańskiej warto zapisać, ponieważ to danie może stać się jednym z waszych ulubionych wege obiadów.
Jak więc zrobić smakowite kotlety kudłacze? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, więc nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.
- 1. krok – ugotowanie i ostudzenie warzyw
- 2. krok – przygotowanie masy warzywnej na kotlety
- 3. krok – uformowanie kotletów kudłaczy i obtoczenie ich w panierce
- 4. krok – usmażenie kotletów kudłaczy na patelni
Z czym podawać kotlety kudłacze?
Chrupiące i aromatyczny kotlety kudłacze to propozycja na wegetariański obiad, która podbije każde podniebienie. Kotleciki warzywne w wybornej panierce są sycące, ale warto podać do nich różne dodatki. Sprawią, że posiłek będzie jeszcze smaczniejszy i kompletny. Kotlety kudłacze można podać z kolorową sałatą z sosem winegret lub przyrządzić soczystą surówkę z kapusty. Kotleciki pysznie łączą się z różnymi sosami. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym i jogurtowym z ziołami.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 50 g zielonego groszku
- 50 g białej fasoli w zalewie
- 1 papryczka chili
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Panierka:- 100 g panierki panko
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa i zielony groszek ugotować w solonym wrzątku. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Do ugotowanych warzyw dodać odsączoną białą fasolę. Dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem.
- Wsypać bułkę tartą. Dodać posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Dokładnie wymieszać, aż powstanie zwięzła masa.
- Z warzywnej masy uformować kotlety. Układać je na desce.
- Kotlety panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w mące i panko.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.