Chrupiące kotlety kudłacze zrobisz z kilku warzyw. Nawet mięsożercy proszą o dokładkę

kotlety kudłacze
Autor: Shutterstock Są bez grama mięsa, a smakują pysznie. Kotlety kudłacze to najlepszy wege obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety kudłacze to pyszne wegetariańskie danie obiadowe, które oczaruje smakiem nawet najtwardszych mięsożerców. Sekretem ich smaku są nie tylko pyszne i kolorowe warzywa, ale i chrupiąca panierka. Danie podkręcają aromatyczne przyprawy. Jak zrobić kotlety kudłacze? Oto łatwy i sprawdzony przepis na pyszny wegetariański obiad, czyli kotlety kudłacze.

Kotlety kudłacze – składniki

Pyszne i chrupiące kotlety wegetariańskie składają się z popularnych i łatwo dostępnych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Na liście składników znalazły się także produkty niezbędne do przygotowania chrupiącej panierki. Wszystkie składniki można kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok.

Co jest więc potrzebne, aby usmażyć pełne smaku kotlety kudłacze w chrupiącej panierce? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa – ziemniaki, marchewka, zielony groszek, biała fasola, papryczka chili
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, imbir, kolendra
  • dodatkowe składniki – bułka tarta, olej do smażenia

Tajemnicą smaku tych wybornych wege kotletów kudłaczy jest panierka. Przygotowuje się ją z trzech składników. Potrzebne są więc takie produkty jak japońska panierka panko, mąka pszenna i jajka.

Jak zrobić kotlety kudłacze?

Wyjątkowo dobre i przyjemnie chrupiące wege kotlety kułacze są łatwe, a ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Przepis na ten przysmak kuchni wegetariańskiej warto zapisać, ponieważ to danie może stać się jednym z waszych ulubionych wege obiadów.

Jak więc zrobić smakowite kotlety kudłacze? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, więc nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – ugotowanie i ostudzenie warzyw
  • 2. krok – przygotowanie masy warzywnej na kotlety
  • 3. krok – uformowanie kotletów kudłaczy i obtoczenie ich w panierce
  • 4. krok – usmażenie kotletów kudłaczy na patelni

Z czym podawać kotlety kudłacze?

Chrupiące i aromatyczny kotlety kudłacze to propozycja na wegetariański obiad, która podbije każde podniebienie. Kotleciki warzywne w wybornej panierce są sycące, ale warto podać do nich różne dodatki. Sprawią, że posiłek będzie jeszcze smaczniejszy i kompletny. Kotlety kudłacze można podać z kolorową sałatą z sosem winegret lub przyrządzić soczystą surówkę z kapusty. Kotleciki pysznie łączą się z różnymi sosami. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym i jogurtowym z ziołami.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 50 g zielonego groszku
  • 50 g białej fasoli w zalewie
  • 1 papryczka chili
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • Panierka:
  • 100 g panierki panko
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa i zielony groszek ugotować w solonym wrzątku. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Do ugotowanych warzyw dodać odsączoną białą fasolę. Dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem.
  • Wsypać bułkę tartą. Dodać posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Dokładnie wymieszać, aż powstanie zwięzła masa.
  • Z warzywnej masy uformować kotlety. Układać je na desce.
  • Kotlety panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w mące i panko.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Anna Szulc-Górska
więcej