Chana Masala. Indyjski przepis na aromatyczny wege obiad

chana masala
Autor: Shutterstock Do Chana Masala dodaj te przyprawy, a danie zachwyci smakiem i aromatem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chana Masala to niezwykle aromatyczne i pyszne danie wegańskie, które przypadnie do gustu nawet mięsożercom. Ta indyjska potrawa potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Seretem jej smaku są odpowiednio dobrane przyprawy. Przygotowanie tego wyśmienitego wege dania nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Oto prosty przepis na obiad w indyjskim klimacie, czyli Chana Masala.

Chana Masala – składniki

Lista składników potrzebnych do przyrządzenia pysznej ciecierzycy w sosie pomidorowym może wydać się długa. Chociaż jest to potrawa indyjska, wszystkie produkty bez problemu można kupić w naszych sklepach. Chana Masala przyrządza się tylko ze składników pochodzenia roślinnego, dlatego potrawa sprawdzi się diecie wegańskiej.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • ciecierzyca – główny składnik, bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa
  • pomidory – do dania wykorzystuje się krojone pomidory i koncentrat pomidorowy
  • cebula i czosnek – składniki, które dodają smaku i aromatu
  • sok z cytryny – nadaje świeżości
  • kolendra – przyjemnie podkręca smak potrawy
  • przyprawy – kmin rzymski, imbir, słodka papryka, kurkuma, garam masala, płatki chili, sól i pieprz nadają wyjątkowego smaku i aromatu

Jak zrobić Chana Masala?

Przepis na wegańską ciecierzycę w pomidorach jest łatwy i szybki. Wystarczy przygotować większą patelnię z grubym dnem i pokrywką, deskę, nóż i łyżkę do mieszania. Danie jest gotowe po pół godzinie. Jak więc zrobić wege Chana Masala?

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się wszystkie przyprawy. Kiedy zacznie się z nich wydobywać aromat, dodaje się krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, a po chwili wrzuca się odcedzoną z zalewy ciecierzycę i wlewa odrobinę wody. Patelnię należy przykryć i gotować potrawę na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodaje się jeszcze posiekaną świeżą kolendrę i sok z cytryny.

Jak podawać Chana Masala?

To pyszne i aromatyczne wege danie rodem z Indii jest uniwersalne, bardzo łatwe i można je przyrządzać przez cały rok. Chociaż w Chana Masala nie ma mięsa, potrawa jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. To super pomysł na obiad w chłodne dni. Do Chana Masala można podać chlebki naan lub pitę. Pysznie smakuje z dodatkiem ryżu Basmati.

SKŁADNIKI

  • 480 g ciecierzycy w zalewie
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Doprawić kminem rzymskim, imbirem, papryką, kurkumą, garam masala i płatkami chili. Wymieszać i smażyć, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i krojone pomidory. Wymieszać i gotować kilka minut.
  • Dodać odsączoną ciecierzycę i wlać wodę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
  • Podawać na ciepło z chlebem naan, pitą lub ryżem Basmati.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
więcej