Chana Masala. Indyjski przepis na aromatyczny wege obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chana Masala to niezwykle aromatyczne i pyszne danie wegańskie, które przypadnie do gustu nawet mięsożercom. Ta indyjska potrawa potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Seretem jej smaku są odpowiednio dobrane przyprawy. Przygotowanie tego wyśmienitego wege dania nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Oto prosty przepis na obiad w indyjskim klimacie, czyli Chana Masala.
Chana Masala – składniki
Lista składników potrzebnych do przyrządzenia pysznej ciecierzycy w sosie pomidorowym może wydać się długa. Chociaż jest to potrawa indyjska, wszystkie produkty bez problemu można kupić w naszych sklepach. Chana Masala przyrządza się tylko ze składników pochodzenia roślinnego, dlatego potrawa sprawdzi się diecie wegańskiej.
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- ciecierzyca – główny składnik, bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa
- pomidory – do dania wykorzystuje się krojone pomidory i koncentrat pomidorowy
- cebula i czosnek – składniki, które dodają smaku i aromatu
- sok z cytryny – nadaje świeżości
- kolendra – przyjemnie podkręca smak potrawy
- przyprawy – kmin rzymski, imbir, słodka papryka, kurkuma, garam masala, płatki chili, sól i pieprz nadają wyjątkowego smaku i aromatu
Jak zrobić Chana Masala?
Przepis na wegańską ciecierzycę w pomidorach jest łatwy i szybki. Wystarczy przygotować większą patelnię z grubym dnem i pokrywką, deskę, nóż i łyżkę do mieszania. Danie jest gotowe po pół godzinie. Jak więc zrobić wege Chana Masala?
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się wszystkie przyprawy. Kiedy zacznie się z nich wydobywać aromat, dodaje się krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, a po chwili wrzuca się odcedzoną z zalewy ciecierzycę i wlewa odrobinę wody. Patelnię należy przykryć i gotować potrawę na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodaje się jeszcze posiekaną świeżą kolendrę i sok z cytryny.
Jak podawać Chana Masala?
To pyszne i aromatyczne wege danie rodem z Indii jest uniwersalne, bardzo łatwe i można je przyrządzać przez cały rok. Chociaż w Chana Masala nie ma mięsa, potrawa jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. To super pomysł na obiad w chłodne dni. Do Chana Masala można podać chlebki naan lub pitę. Pysznie smakuje z dodatkiem ryżu Basmati.
SKŁADNIKI
- 480 g ciecierzycy w zalewie
- 400 g krojonych pomidorów
- 1/4 szklanki wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Doprawić kminem rzymskim, imbirem, papryką, kurkumą, garam masala i płatkami chili. Wymieszać i smażyć, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat.
- Dodać koncentrat pomidorowy i krojone pomidory. Wymieszać i gotować kilka minut.
- Dodać odsączoną ciecierzycę i wlać wodę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
- Podawać na ciepło z chlebem naan, pitą lub ryżem Basmati.