Burgery z buraka. Obłędny kolor i mnóstwo smaku, a przepis prosty jak barszcz

burgery z buraka
Autor: Shutterstock Burgery z buraka to prosty przepis na wege fast food.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i wegański fast food, sprawdźcie przepis na burgery z buraka. Ich przyrządzenie jest banalne, a składniki są niedrogie. Smakują pysznie o każdej porze roku. Zobaczcie, jak zrobić kotleciki z buraka i kaszy jaglanej.

Jak zrobić burgery z buraka?

Przygotowanie zaczyna się od ugotowania kaszy jaglanej. Następnie na patelni podsmaża się czerwoną cebulę z czosnkiem i razem ze startymi na tarce burakami dodaje się do kaszy jaglanej. Dodaje się również mąkę jaglaną, posiekany koperek i musztardę Dijon, która świetnie podkręca smak kotlecików z buraka. Składniki należy dokładnie wymieszać i uformować z nich burgery, które smaży się na patelni.

Przepis na burgery z buraka

  • To łatwy przepis na pyszne, aromatyczne i zdrowe wege kotleciki z buraków.
  • Danie robi się bardzo szybko. Tylko pół godziny i smakowity wegański obiad jest gotowy.
  • Na liście składników znalazły się produkty niedrogie, łatwo dostępne i pełne zdrowych składników odżywczych.
  • W ten sam sposób można przygotować burgery z buraka i ciecierzycy. Zamiast kaszy jaglanej trzeba dodać tyle samo ciecierzycy odsączonej z zalewy.
  • Według tego przepisu można zrobić burgery z buraka i kaszy gryczanej. Kaszę jaglaną wystarczy zamienić na gryczaną białą lub prażoną.

Z czym podawać wege burgery z buraka?

Buraczane kotleciki bez składników pochodzenia zwierzęcego najlepiej smakują w bułce z dodatkiem sałaty i innych świeżych warzyw oraz sosów jak pomidorowy, czosnkowy czy guacamole. Burgery z buraka i kaszy jaglanej można też podać w towarzystwie pieczonych lub grillowanych warzyw czy makaronu. Świetnie smakują także na zimno.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie buraki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 90 g mąki jaglanej
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • bułki do burgerów
  • sos czosnkowy, guacamole, pomidorowy
  • świeże warzywa, awokado

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Cebulę i czosnek posiekać. Buraki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i starte buraki. Wsypać mąkę jaglaną i koperek. Dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z buraczanej masy formować okrągłe burgery i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni około 4 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Bułki przekroić na pół. Na połówce ułożyć sałatę, kotleta z buraka, sos oraz pokrojone świeże warzywa. Podawać od razu.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
więcej