Burgery z buraka. Obłędny kolor i mnóstwo smaku, a przepis prosty jak barszcz
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i wegański fast food, sprawdźcie przepis na burgery z buraka. Ich przyrządzenie jest banalne, a składniki są niedrogie. Smakują pysznie o każdej porze roku. Zobaczcie, jak zrobić kotleciki z buraka i kaszy jaglanej.
Jak zrobić burgery z buraka?
Przygotowanie zaczyna się od ugotowania kaszy jaglanej. Następnie na patelni podsmaża się czerwoną cebulę z czosnkiem i razem ze startymi na tarce burakami dodaje się do kaszy jaglanej. Dodaje się również mąkę jaglaną, posiekany koperek i musztardę Dijon, która świetnie podkręca smak kotlecików z buraka. Składniki należy dokładnie wymieszać i uformować z nich burgery, które smaży się na patelni.
Przepis na burgery z buraka
- To łatwy przepis na pyszne, aromatyczne i zdrowe wege kotleciki z buraków.
- Danie robi się bardzo szybko. Tylko pół godziny i smakowity wegański obiad jest gotowy.
- Na liście składników znalazły się produkty niedrogie, łatwo dostępne i pełne zdrowych składników odżywczych.
- W ten sam sposób można przygotować burgery z buraka i ciecierzycy. Zamiast kaszy jaglanej trzeba dodać tyle samo ciecierzycy odsączonej z zalewy.
- Według tego przepisu można zrobić burgery z buraka i kaszy gryczanej. Kaszę jaglaną wystarczy zamienić na gryczaną białą lub prażoną.
Z czym podawać wege burgery z buraka?
Buraczane kotleciki bez składników pochodzenia zwierzęcego najlepiej smakują w bułce z dodatkiem sałaty i innych świeżych warzyw oraz sosów jak pomidorowy, czosnkowy czy guacamole. Burgery z buraka i kaszy jaglanej można też podać w towarzystwie pieczonych lub grillowanych warzyw czy makaronu. Świetnie smakują także na zimno.
SKŁADNIKI
- 2 średnie buraki
- 100 g kaszy jaglanej
- 90 g mąki jaglanej
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- bułki do burgerów
- sos czosnkowy, guacamole, pomidorowy
- świeże warzywa, awokado
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek posiekać. Buraki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i starte buraki. Wsypać mąkę jaglaną i koperek. Dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Z buraczanej masy formować okrągłe burgery i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni około 4 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Bułki przekroić na pół. Na połówce ułożyć sałatę, kotleta z buraka, sos oraz pokrojone świeże warzywa. Podawać od razu.