Ani włoska, ani pekińska. Pyszne regionalne gołąbki zrobisz z tych kiszonych liści

gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami
Autor: Shutterstock Zetrzyj ziemniaki i zawiń w te liście. Lubuskie gołąbki są pyszne i kosztują grosze.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Gołąbki, czyli farsz zawinięty w liście kapusty, to klasyczne domowe danie. Jednak zamiast tradycyjnego przepisu warto skorzystać z regionalnej receptury pochodzącej z zachodniej części Polski. W lubuskim gołąbki przyrządza się zupełnie inaczej. Są nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia w domu. Poznajcie przepis na regionalne gołąbki, które zawija się w mało znane liście.

Gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami – składniki

W województwie lubuskim gołąbki są tak samo popularne jak w innych częściach Polski. Jednak w tym regionie przyrządza się je zupełnie inaczej. Wyglądają tak samo, ale robi się je z kilku składników, których na próżno szukać w tradycyjnej recepturze. Wszystkie niezbędne produkty są niedrogie i łatwo je kupić w całym kraju.

Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić pyszne domowe gołąbki po lubusku? W środku regionalnych gołąbków znajduje się pyszny i sycący farsz z ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw. Farsz można wzbogacić podsmażonym boczkiem. Nakłada się go do ukiszonych liści kapusty i zawija tak samo jak klasyczne gołąbki. W takim wydaniu lubuskie gołąbki smakują rewelacyjnie i podbiją każde podniebienie.

Warto wiedzieć, że od 2014 roku potrawa jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy w woj. lubuskim”.

Jak zrobić gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami?

Pyszne i sycące gołąbki zawinięte w kiszone liście kapusty to prosty przepis na domowy obiad. Przygotowanie tego regionalnego dania nie wymaga skomplikowanych czynności i nie jest czasochłonne. Dodatkową zaletą lubuskich gołąbków jest to, że potrawa jest dość tania, a składniki można kupić przez cały rok.

Jak więc zrobić pyszne domowe gołąbki w kapuście kiszonej z ziemniakami? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu się sprawią przykrych niespodzianek. To łatwe danie, które zachwyci prostym przygotowaniem i obłędnym smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie farszu do gołąbków z ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw
  • 2. krok – nałożenie farszu na kiszone liście kapusty i zawinięcie w gołąbki
  • 3. krok – ułożenie gołąbków z ziemniakami w formie do zapiekania
  • 4. krok – upieczenie lubuskich gołąbków w piekarniku

Jak podawać gołąbki w kapuście kiszonej z ziemniakami?

Pyszne i treściwe gołąbki przyrządzone według lubuskiego przepisu to pomysł na rodzinny obiad. Jest proste, niedrogie i łatwe. Syci na wiele godzin. Gołąbki z ziemniakami idealnie sprawdzą się na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie zawierają mięsa. Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie gołąbków bez mięsa, do farszu można dodać podsmażony boczek.

Do gołąbków w kapuście kiszonej wypełnionej farszem ziemniaczanym warto podać domową surówkę. Jest to doskonałe uzupełnienie posiłku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kiszone liście kapusty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Na kiszone liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać jak gołąbki. Układać w formie do zapiekania wysmarowanej olejem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej