Ani włoska, ani pekińska. Pyszne regionalne gołąbki zrobisz z tych kiszonych liści
Dieta wegetariańska
Gołąbki, czyli farsz zawinięty w liście kapusty, to klasyczne domowe danie. Jednak zamiast tradycyjnego przepisu warto skorzystać z regionalnej receptury pochodzącej z zachodniej części Polski. W lubuskim gołąbki przyrządza się zupełnie inaczej. Są nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia w domu. Poznajcie przepis na regionalne gołąbki, które zawija się w mało znane liście.
Gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami – składniki
W województwie lubuskim gołąbki są tak samo popularne jak w innych częściach Polski. Jednak w tym regionie przyrządza się je zupełnie inaczej. Wyglądają tak samo, ale robi się je z kilku składników, których na próżno szukać w tradycyjnej recepturze. Wszystkie niezbędne produkty są niedrogie i łatwo je kupić w całym kraju.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić pyszne domowe gołąbki po lubusku? W środku regionalnych gołąbków znajduje się pyszny i sycący farsz z ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw. Farsz można wzbogacić podsmażonym boczkiem. Nakłada się go do ukiszonych liści kapusty i zawija tak samo jak klasyczne gołąbki. W takim wydaniu lubuskie gołąbki smakują rewelacyjnie i podbiją każde podniebienie.
Warto wiedzieć, że od 2014 roku potrawa jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy w woj. lubuskim”.
Jak zrobić gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami?
Pyszne i sycące gołąbki zawinięte w kiszone liście kapusty to prosty przepis na domowy obiad. Przygotowanie tego regionalnego dania nie wymaga skomplikowanych czynności i nie jest czasochłonne. Dodatkową zaletą lubuskich gołąbków jest to, że potrawa jest dość tania, a składniki można kupić przez cały rok.
Jak więc zrobić pyszne domowe gołąbki w kapuście kiszonej z ziemniakami? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu się sprawią przykrych niespodzianek. To łatwe danie, które zachwyci prostym przygotowaniem i obłędnym smakiem.
- 1. krok – przygotowanie farszu do gołąbków z ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw
- 2. krok – nałożenie farszu na kiszone liście kapusty i zawinięcie w gołąbki
- 3. krok – ułożenie gołąbków z ziemniakami w formie do zapiekania
- 4. krok – upieczenie lubuskich gołąbków w piekarniku
Jak podawać gołąbki w kapuście kiszonej z ziemniakami?
Pyszne i treściwe gołąbki przyrządzone według lubuskiego przepisu to pomysł na rodzinny obiad. Jest proste, niedrogie i łatwe. Syci na wiele godzin. Gołąbki z ziemniakami idealnie sprawdzą się na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie zawierają mięsa. Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie gołąbków bez mięsa, do farszu można dodać podsmażony boczek.
Do gołąbków w kapuście kiszonej wypełnionej farszem ziemniaczanym warto podać domową surówkę. Jest to doskonałe uzupełnienie posiłku.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- kiszone liście kapusty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Na kiszone liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać jak gołąbki. Układać w formie do zapiekania wysmarowanej olejem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut.
- Podawać na ciepło na obiad z ulubioną surówką.