Aksamitny makaron z brokułami w sosie mascarpone: przepis na szybkie danie
2022-02-28
łatwy
25 min
4
Makaron z brokułami w sosie mascarpone to danie proste i łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne. Do sosu z brokułów i sera mascarpone pasują lepiej grubsze formy makaronu - tagliatelle, penne, farfalle. Sos można przygotowywać zarówno ze świeżych jak i mrożonych brokułów, za każdym razem uważając jednak by ich nie rozgotować.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu tagliatelle, penne lub farfalle
- 500 g brokułów (mogą być mrożone)
- 150 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek sera mascarpone
- szklanka bulionu warzywnego
- bazylia (świeża lub suszona)
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Boczek pokroić w paski, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i boczek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty.
- Wlać bulion i dodać brokuły. Dusić 2-3 minuty, rozdrabniając brokuły na mniejsze różyczki.
- Dodać mascarpone, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Mieszając, gotować jeszcze chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
- W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?