Aksamitny makaron z brokułami w sosie mascarpone: przepis na szybkie danie

Aksamitny makaron z brokułami w sosie mascarpone: przepis na szybkie danie
Autor: Shutterstock Proste i smaczne danie: makaron z brokułami w sosie mascarpone
łatwy
25 min
4

Makaron z brokułami w sosie mascarpone to danie proste i łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne. Do sosu z brokułów i sera mascarpone pasują lepiej  grubsze formy makaronu - tagliatelle, penne, farfalle. Sos można przygotowywać zarówno ze świeżych jak i mrożonych brokułów, za każdym razem uważając jednak by ich nie rozgotować.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu: tagliatelle, penne, farfalle
  • 500 g brokułów (mogą być mrożone)
  • 150 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sera mascarpone
  • szklanka bulionu warzywnego
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Boczek pokroić w paski, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i boczek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Wlać bulion i dodać brokuły. Dusić 2-3 minuty, rozdrabniając brokuły na mniejsze różyczki.
  • Dodać mascarpone, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Mieszając, gotować jeszcze chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej