30 minut i jedno naczynie. Ten obiad to hit w ciągu tygodnia

30 minut i jedno naczynie. Ten obiad to hit w ciągu tygodnia
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Sezon na grzyby już się rozpoczął? Świętuj z tym prostym przepisem na aromatyczne gnocchi z grzybami, szpinakiem i serem pleśniowym. To prosty posiłek, który świetnie sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia. Wystarczy kilka chwil i parę prostych składników, by móc się rozkoszować aromatycznym daniem.

Aromatyczny obiad w kilka minut. Te gnocchi to prawdziwa poezja

Prosto, szybko i smacznie. Ten prosty obiad z gnocchi grzybami, szpinakiem i serem świetnie się sprawdzi dla każdego. Przygotujemy go w kilka chwil, a wszystko w jednym naczyniu żaroodpornym. Nasz wkład w to danie jest  naprawdę minimalny - bez wysiłku a ze smakiem.

To świetny pomysł na szybki obiad w trakcie tygodnia, kiedy nie ma czasu na wielkogodzinne stanie przy kuchence. Wystarczy kilka składników, piekarnik i chwila czasu, by mieć gotowy przepyszny obiad. A co najlepsze, możemy użyć tu ulubionych grzybów - od pieczarek zaczynając, a na borowikach kończąc.

To danie jest również świetną bazą, którą można dostosowywać do swoich wymagań. Jeśli chcemy, bez problemu możemy dorzucić tu więcej warzyw, przygotować jakiś sos czy dodać ulubione mięso. Jednak wówczas czas przygotowania i trudność mogą ulec zmianie.

Mimo wszystko jest to przepyszny sposób na obiad w kilka chwil, który w szczególności sprawdzi się jesienią, kiedy tu grzybów jest pod dostatkiem. Jeśli więc nie wiesz, co z nimi zrobić albo po prostu szukasz sposoby na szybki i pyszny obiad - ten przepis jest dla ciebie.

SKŁADNIKI

  • 250 g ulubionych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g gnocchi
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Grzyby kroimy.
  • Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego razem z gnocchi.
  • Całość polewamy oliwa z oliwek i dodajemy posiekany czosnek.
  • Pieczemy około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Wyciągamy, dodajemy szpinak, doprawiamy i posypujemy serem pleśniowym.
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 7 minut.
Czy warto jeść grzyby?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej