Z mąki migdałowej robię wyborne keto ciasteczka. Dodaję te 2 składniki i w mig mam gotowy deser

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nawet na diecie odchudzającej od czasu do czasu warto zjeść coś słodkiego. Taką przekąskę można przygotować w domu bez żadnych problemów. Pyszne ciasteczka migdałowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu i gorzkiej czekolady są łatwe i szybkie. Robi się je z produktów, które wyróżniają się niską zawartością węglowodanów. Poznajcie keto przepis na wyborne ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą.
Czy ciastka keto są zdrowe?
Keto ciasteczka migdałowe wzbogacone cynamonem i czekoladą są nie tylko pyszne, ale i zawierają zastrzyk zdrowia. Produkty, z których się je robi, są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. To dobre źródło białka i zdrowych tłuszczy. Ciastka keto przygotowane według tego prostego przepisu są ubogie w węglowodany, nie zawierają białego cukru oraz glutenu.
Z czego zrobić keto ciasteczka?
Do przygotowania domowych ciastek migdałowych wykorzystuje się kilka składników. Wszystkie produkty można kupić w jednym większym sklepie. Najlepiej szukać ich na półkach ze zdrową żywnością. Są dostępne przez cały rok, więc ten dietetyczny słodki wypiek można robić, kiedy tylko przyjdzie ochota na fit przekąskę z czekoladą.
Co jest potrzebne, aby upiec znakomite keto ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą? Lista składników obejmuje zdrowe i bezglutenowe produkty.
- mąka migdałowa
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- gorzka czekolada
- migdały
- śmietanka
- jajka
- cynamon
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić keto ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą?
Przepis na wyborne ciasteczka z mąki migdałowej z dodatkiem cynamonu i gorzkiej czekolady jest prosty. Przygotowanie ciasta nie wymaga długich godzin w kuchni. Jest gotowe w kilka chwil, ale zanim ciasteczka trafią do piekarnika, ciasto należy schłodzić w lodówce przez kwadrans.
Jak więc upiec znakomite ciasteczka migdałowe wzbogacone aromatycznym cynamonem i kawałkami czekolady? Z tym keto przepisem jest to łatwe i szybkie, a ciasteczka zawsze się udają.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z pozostałymi składnikami
- 3. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
- 4. krok – uformowanie keto ciasteczek migdałowych
- 5. krok – upieczenie keto ciasteczek migdałowych w piekarniku
SKŁADNIKI
- 150 g mąki migdałowej
- 40 g słodzika (ksylitolu, erytrytolu)
- 30 ml śmietanki 30%
- 25 g posiekanej gorzkiej czekolady 70%
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę migdałową, słodzik, posiekaną czekoladę, migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Wbić jajka, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Za pomocą łyżeczki nabierać porcje ciasta i formować okrągłe ciasteczka. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 12 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako dietetyczną słodką przekąskę między posiłkami.