Z mąki migdałowej robię wyborne keto ciasteczka. Dodaję te 2 składniki i w mig mam gotowy deser

ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą
Autor: Shutterstock Zamiast kupować ciasteczka migdałowe, upiecz je w domu. Keto przepis skradnie twoje serce.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nawet na diecie odchudzającej od czasu do czasu warto zjeść coś słodkiego. Taką przekąskę można przygotować w domu bez żadnych problemów. Pyszne ciasteczka migdałowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu i gorzkiej czekolady są łatwe i szybkie. Robi się je z produktów, które wyróżniają się niską zawartością węglowodanów. Poznajcie keto przepis na wyborne ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą.

Czy ciastka keto są zdrowe?

Keto ciasteczka migdałowe wzbogacone cynamonem i czekoladą są nie tylko pyszne, ale i zawierają zastrzyk zdrowia. Produkty, z których się je robi, są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. To dobre źródło białka i zdrowych tłuszczy. Ciastka keto przygotowane według tego prostego przepisu są ubogie w węglowodany, nie zawierają białego cukru oraz glutenu.

Z czego zrobić keto ciasteczka?

Do przygotowania domowych ciastek migdałowych wykorzystuje się kilka składników. Wszystkie produkty można kupić w jednym większym sklepie. Najlepiej szukać ich na półkach ze zdrową żywnością. Są dostępne przez cały rok, więc ten dietetyczny słodki wypiek można robić, kiedy tylko przyjdzie ochota na fit przekąskę z czekoladą.

Co jest potrzebne, aby upiec znakomite keto ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą? Lista składników obejmuje zdrowe i bezglutenowe produkty.

  • mąka migdałowa
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol
  • gorzka czekolada
  • migdały
  • śmietanka
  • jajka
  • cynamon
  • ekstrakt waniliowy
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić keto ciasteczka migdałowe z cynamonem i czekoladą?

Przepis na wyborne ciasteczka z mąki migdałowej z dodatkiem cynamonu i gorzkiej czekolady jest prosty. Przygotowanie ciasta nie wymaga długich godzin w kuchni. Jest gotowe w kilka chwil, ale zanim ciasteczka trafią do piekarnika, ciasto należy schłodzić w lodówce przez kwadrans.

Jak więc upiec znakomite ciasteczka migdałowe wzbogacone aromatycznym cynamonem i kawałkami czekolady? Z tym keto przepisem jest to łatwe i szybkie, a ciasteczka zawsze się udają.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
  • 4. krok – uformowanie keto ciasteczek migdałowych
  • 5. krok – upieczenie keto ciasteczek migdałowych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki migdałowej
  • 40 g słodzika (ksylitolu, erytrytolu)
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 25 g posiekanej gorzkiej czekolady 70%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę migdałową, słodzik, posiekaną czekoladę, migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wbić jajka, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Za pomocą łyżeczki nabierać porcje ciasta i formować okrągłe ciasteczka. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 12 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako dietetyczną słodką przekąskę między posiłkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej