Z 3 składników robię pyszne słodkie bułeczki. Tylko 30 minut i cała rodzina się nimi zajada

2025-12-11 15:50

Te słodkie bułeczki to idealny deser lub przekąska między posiłkami. Aż trudno uwierzyć, że do przygotowania tego przysmaku potrzebne są tylko trzy składniki ze sklepu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, krem czekoladowy i gruszka. Poznajcie bardzo łatwy i bardzo szybki przepis na wyśmienite słodkie bułeczki z trzech składników.

słodkie bułeczki z 3 składników

i

Autor: Sergii Koval/ Shutterstock Te domowe słodkie bułeczki zrobisz bez wyrabiania i czekania. Wystarczą 3 składniki i 10 minut pracy.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Jakie nadzienie do ciasta francuskiego na słodko?

W tym prostym przepisie na w sam raz słodkie domowe bułeczki wykorzystuje się tylko trzy produkty. Są łatwo dostępne i można je dostać w wielu sklepach przez cały rok. Wystarczy jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego oraz dwa dodatki, które się w nie zawija. Sekretnym nadzieniem jest krem czekoladowy oraz kawałki gruszki. Oba składniki idealnie do siebie pasują i świetnie komponują się z ciastem francuskim, tworząc te pyszne domowe bułeczki na słodko.

Jak zrobić bułeczki z ciasta francuskiego?

Przepis na słodkie bułeczki z trzech popularnych składników nie jest trudny. Dzięki temu, że przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności czy nadprzyrodzonych umiejętności, upiecze je każdy. To świetny przepis dla początkujących, zabieganych i leniwych. Nawet ci, który mają dwie lewe ręce do domowych wypieków, zrobią słodkie bułeczki z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym i gruszką na piątkę z plusem.

Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki. Kiedy nabierze temperatury pokojowej, łatwiej jest je rozwinąć, a w czasie pieczenia nie popęka.

Jak więc upiec pyszne domowe bułeczki z trzech składników? To szybki przepis na małe co nieco, w którym można się zakochać już od pierwszego kęsa. Warto go zapisać, ponieważ wystarczy zrobić je raz, aby na stałe zapisały w domowym menu.

  • 1. krok – pokrojenie ciasta francuskiego
  • 2. krok – nałożenie kremu czekoladowego i gruszek
  • 3. krok – zwinięcie bułeczek i ułożenie na blasze do pieczenia
  • 4. krok – upieczenie bułeczek z trzech składników w piekarniku

Jak podawać bułeczki z 3 składników?

Pyszne bułeczki z ciasta francuskiego wypełnione czekoladowym kremem i kawałkami gruszki to pomysł na smaczny deser. Można podawać je na co dzień i na specjalne okazje. Sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami. Doskonale zastąpią drożdżówki i gotowe przegryzki ze sklepu. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, można upiec je nawet rano i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Słodkie bułeczki z trzech składników stanowią wyborny dodatek do aromatycznej kawy i herbaty.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki kremu czekoladowego
  • 1 gruszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na prostokąty.
  • Umytą i osuszoną gruszkę obrać i pokroić w większą kostkę.
  • Na boku każdego kawałka nałożyć po 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Ułożyć po kilka kawałków gruszki.
  • Ciasto francuskie zwinąć w roladki i ułożyć złożeniem do dołu w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż bułeczki staną się rumiane.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...