Włoskie pączki cytrynowe: mięciutkie i puszyste
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Włoskie pączki cytrynowe to malutkie pączusie proszkowe. Mięciutkie i puszyste pączki pałaszują wszyscy duzi i mali. Ich orzeźwiający, cytrynowy smak idealnie pasuje do popołudniowej herbaty.
Aby sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę, wykonaj test wykałaczki: zanurz drewnianą wykałaczkę w gorącym oleju, gdy wokół niej zacznie się tworzyć wiele pęcherzyków, olej osiągnął idealną temperaturę, około 170°C.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 0,25 łyżeczki soli
- 80 g cukru
- 40 g oleju słonecznikowego
- 50 g mleka
- 1 cytryna, starta skórka
- 1 fiolka aromat cytrynowego
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce zmiksować jajka z solą, cukrem i mlekiem.
- Następnie dodać olej i ponownie zmiksować.
- Dodać skórkę z cytryny i aromat cytrynowy, wymieszać.
- Dodać porcjami mąkę i wymieszać na jednorodne ciasto.
- Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dokładnie.
- Smażyć pączki nakładając je łyżeczką i pomagając sobie drugą w gorącym tłuszczu o temperaturze 170°C.
- Pączuszki wyjmować na talerzy wyścielony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe pączuszki posypać cukrem pudrem.