Włoskie pączki cytrynowe: mięciutkie i puszyste

2021-03-29
Włoskie pączki cytrynowe: mięciutkie i puszyste
Autor: Shutterstock Pączuszki o smaku cytryny należy obficie posypać cukrem pudrem
łatwy
30 min
4

Włoskie pączki cytrynowe to malutkie pączusie proszkowe. Mięciutkie i puszyste pączki pałaszują wszyscy duzi i mali. Ich orzeźwiający, cytrynowy smak idealnie pasuje do popołudniowej herbaty. 

Aby sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę, wykonaj test wykałaczki: zanurz drewnianą wykałaczkę w gorącym oleju, gdy wokół niej zacznie się tworzyć wiele pęcherzyków, olej osiągnął idealną temperaturę, około 170°C. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 50 g mleka
  • 1 cytryna, starta skórka
  • 1 fiolka aromat cytrynowego
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce zmiksować jajka z solą, cukrem i mlekiem. 
  • Następnie dodać olej i ponownie zmiksować. 
  • Dodać skórkę z cytryny i aromat cytrynowy, wymieszać.
  • Dodać porcjami mąkę i wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dokładnie.
  • Smażyć pączki nakładając je łyżeczką i pomagając sobie drugą w gorącym tłuszczu o temperaturze 170°C. 
  • Pączuszki wyjmować na talerzy wyścielony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Gotowe pączuszki posypać cukrem pudrem.