W sezonie na te owoce piekę obłędne babeczki jogurtowe. Są przepyszne, wilgotne i puszyste

Dieta wegetariańska
Ciasta jogurtowe są pyszne, wilgotne i zawsze się udają. Ale czy z ciasta jogurtowego można zrobić babeczki? Oczywiście, że można. Najlepszym tego potwierdzeniem jest ten przepis. Wyborne babeczki jogurtowe z wiśniami zachwycają smakiem. Przepis jest łatwy, a muffinki wychodzą już za pierwszym razem. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe babeczki jogurtowe z dodatkiem wiśni.
Czy w przepisie na muffinki można użyć jogurtu zamiast mleka?
Na liście składników, które niezbędne są do przygotowania domowych babeczek z wiśniami, nie ma mleka. Zamiast niego dodaje się jogurt naturalny. To doskonały zamiennik mleka w muffinkach. Dzięki niemu babeczki z dodatkiem wiśni są wilgotne, miękkie i puszyste. Dosłownie rozpływają się w ustach.
Do ciasta na babeczki z wiśniami najlepiej dodać jogurt naturalny, grecki lub islandzki skyr. Nie warto używać jogurtów smakowych, które często zawierają sztuczne składniki i sporo cukru. W jakiej proporcji dodawać jogurt zamiast mleka do muffinek? Do ciasta należy dodać taką samą ilość jogurtu, jak mleka.
Z jakimi owocami można zrobić babeczki?
Pyszne i idealnie słodkie babeczki można wzbogacać różnymi owocami. Właśnie teraz, kiedy lato jest w pełni, najlepiej wykorzystywać sezonowe owoce, takie jak wiśnie. Idealnie komponują się z ciastem jogurtowym, z którego piecze się muffinki. Wzmacniają wrażenia smakowe i stanowią zastrzyk zdrowia. Wiśnie cenione są nie tylko za smak, ale i bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Idealnie sprawdzają się nie tylko w słodkich wypiekach, ale i w domowych przetworach owocowych.
Jak zrobić babeczki jogurtowe z wiśniami?
Przepis na wyborne babeczki jogurtowe wzbogacone wiśniami nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu. Lista składników jest krótka i obejmuje łatwo dostępne składniki. Sezon na wiśnie trwa w najlepsze, więc warto z niego skorzystać i upiec wyborne babeczki na jogurcie z dodatkiem wiśni.
Jak więc upiec pełne smaku i aromatu babeczki z wiśniami, które urzekają od pierwszego kęsa? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Ciasto na babeczki jest gotowe w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – zmiksowanie jajek z oboma cukrami
- 3. krok – połączenie masy jajecznej ze składnikami suchymi
- 4. krok – nałożenie ciasta do formy na muffinki i ułożenie wiśni
- 5. krok – upieczenie babeczek jogurtowych w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wydrylowanych świeżych wiśni
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Dodać jogurt naturalny i olej. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż się połączą w jednolite ciasto.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta do około 2/3 ich wysokości.
- Do każdej muffinki włożyć 4 wiśnie, wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako przekąskę między posiłkami. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.