To najlepsze babeczki waniliowe jakie jadłam. Robię je z kilku prostych składników w 10 minut

babeczki waniliowe
Autor: Shutterstock Te pyszne babeczki waniliowe upieczesz nawet w ostatniej chwili. To najlepszy deser na każdą okazję.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Babeczki waniliowe z delikatnym kremem to pyszny deser, który łatwo i szybko można zrobić w domu. Upieczone według tego przepisu zachwycają obłędnym waniliowym smakiem i po prostu rozpływają się w ustach. Zobaczcie, jak zrobić najłatwiejsze babeczki waniliowe i skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu.

Czym się różni babeczka od muffinki?

Babeczki i muffinki to małe słodkie wypieki. Są do siebie bardzo podobne, dlatego łatwo jest je pomylić. Istnieją między nimi istotne różnice w składzie, sposobie przygotowania i przeznaczeniu.

Babeczki są słodkie i przygotuje się z ciasta ucieranego. Są wilgotne i mają delikatną oraz puszystą konsystencję. Nie wyrastają zbyt wysoko i mają równy wierzch. Dekoruje się je kremami, lukrem lub kolorowymi posypkami. Prezentują się niczym małe dzieła sztuki. Babeczki waniliowe z kremem, na które przepis znajdziecie poniżej, idealnie wpisują się w tę definicję.

Muffinki powstają poprzez połączenie składników suchych i mokrych. Można przygotować je w wersji słodkiej i wytrawnej. Są bardziej zbite i nieco mniej wilgotne. Wierzch mogą mieć nierówny i popękany. Muffinek raczej się nie dekoruje. Można jedynie oprószyć je cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Serwuje się je na śniadanie, jako przekąskę lub w wersji słodkiej na deser.

Jak zrobić babeczki waniliowe?

Przepis na pyszne i niesamowicie waniliowe babeczki jest łatwy. To szybki sposób na przygotowanie domowego słodkiego wypieku, który sprawdzi się zawsze. Lista składników nie jest długa. Wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Te składniki zwykle wykorzystuje się do wielu słodkich wypieków.

Jak więc upiec pyszne domowe babeczki waniliowe? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie tę prostą recepturę.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrem i zmiksowanie z olejem
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej z mąką
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie babeczek w piekarniku
  • 5. krok – przygotowanie kremu i udekorowanie nim babeczek waniliowych

Czy lepiej jest robić babeczki z olejem czy masłem?

W tym prostym przepisie do przygotowania ciasta na babeczki wykorzystuje się olej. Najlepiej sprawdzi się olej roślinny o neutralnym smaku jak rzepakowy lub słonecznikowy. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Babeczki mają miękką i delikatną konsystencję. Dodatek oleju sprawia, że ciasto robi się łatwo i szybko. Babeczki z olejem są też nieco tańsze niż z masłem.

Babeczki waniliowe z masłem mają bogaty smak, ale mają dość zwartą konsystencję. Przygotowanie wymaga więcej czasu, ponieważ masło należy dość długo ucierać z cukrem. Dodatek masła może spowodować, że babeczki szybko stać się suche i niesmaczne. Masło jest też droższe niż olej.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 120 g cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

  • krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować krem. Śmietankę przelać do rondelka i zagotować. Zestawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Mieszać, aż czekoladą i roztopi. Krem wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Do miski przesypać mąkę i proszek do pieczenia.
  • Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasny puch.
  • Cały czas miksując, powoli wlewać olej. Miksować do połączenia.
  • Dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy na babeczki wyłożonej papilotkami do około 2/3 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750 stopni C i piec około 20 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim babeczki 5 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Zimny krem ubić na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej