Ten składnik dodaję do muffinek. Zawsze się udają, są pyszne i świeże nawet przez kilka dni

Dieta wegetariańska
Muffinki to pomysł na deser lub słodką przekąskę. Sprawdzają się też na słodkie śniadanie. Zdarza się, że domowe babeczki po upieczeniu są suche, a już następnego dnia nie nadają się do jedzenia. Istnieje jednak prosty patent, dzięki któremu muffinki są pyszne, wilgotne i długo świeże. Zobaczcie, co dodać do muffinek i sprawdźcie najlepszy przepis na ten słodki wypiek.
Co dodać do muffinek?
W tym prostym i sprawdzonym przepisie do przygotowania ciasta na muffinki wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Oprócz mąki pszennej, oleju, jajek, cukru i sody oczyszczonej dodaje się jeszcze jeden sekretny składnik. To właśnie on sprawia, że muffinki są tak smaczne, puszyste i wilgotne. Nie wysychają, świetnie smakują i zachowują świeżość jeszcze przez kilka dni. Tym składnikiem jest maślanka. Muffinki na maślance pięknie wyrastają, a ich smak jest delikatny i mleczny.
Jak zrobić muffinki na maślance?
Przepis na wyborne muffinki przygotowane na bazie maślanki jest nie tylko łatwy. To szybki przepis, który nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy.
Jak więc upiec domowe muffinki na maślance? Z tym przepisem jest to proste, a muffinki zawsze się udają. Są puszyste, miękkie i świeże nawet przez kilka dni.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem, olejem i maślanką
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie muffinek w piekarniku
Jak podawać muffinki na maślance?
Pełne smaku i wilgotne muffinki z dodatkiem maślanki to pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Idealnie zastąpią gotowe słodkie bułeczki ze sklepu, których skład nie zawsze jest bezpieczny dla zdrowia. Muffinki na maślance to także propozycja na słodkie śniadanie. Świetnie smakują z aromatyczną kawą. Sprawdzą się też na deser na każdą okazję. Pyszne muffinki na maślance są uniwersalne, można je piec przez cały rok i zawsze smakują.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 120 g cukru
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do miski i wsypać cukier. Zmiksować na puch.
- Wlać maślankę i olej. Zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i wymieszać do połączenia.
- Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około 2/3 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.