Te ciasteczka będziesz czuć w całym domu. Ich przygotowanie zajmie kilka minut

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przyprawa korzenna nie jest zarezerwowana tylko na okres jesienno-zimowy. Ja uwielbiam jej używać do moich ciasteczek owsianych. Dzięki temu są aromatyczne i niesamowicie smakują. A ich przygotowanie? Nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Zdrowie i aromat. Te ciastka to idealna przekąska
Połączenie zdrowych płatków owsianych z aromatyczną przyprawą do piernika to przepis na cudownie pachnący dom i cudowną przekąskę pomiędzy posiłkami. Są nie tylko szybkie, ale również bardzo proste do przygotowania. Nie będziemy potrzebować żadnych skomplikowanych składników, ani długiego przygotowania.
Jest to nie tylko idealny dodatek do kawy czy herbaty, ale również zdrowsza alternatywna dla kupnych ciastek. Ciasteczka owsiane zwierają bowiem błonnik. Jeśli chcemy by były jeszcze zdrowsze możemy zamienić cukier na syrop klonowy czy miód.
Baw się do woli. Ciastka można bez problemu modyfikować
Nasze ciasteczka można również dowolnie modyfikować. Najciekawsze będzie z pewnością zamienienie jajka na mieszankę siemienia lnianego z wodą (1 łyżka zmielonego siemienia i 3 łyżki wody) oraz masła na olej kokosowy. Dzięki temu potrzymamy całkowicie wegańską wersję naszych ciasteczek.
Możemy również popróbować innych mąk. Świetnie sprawdzi się pełnoziarnista, orkiszowa, a nawet mieszanka z mąką migdałową. Możemy również dodać garści posiekanych orzechów lub żurawiny. Wszystko zależy od tego co lubimy i na co mamy ochotę.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce łączymy ze sobą jajko, roztopione masło, miód i ekstrakt waniliowy.
- Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
- Kiedy uzyskamy gładką masę, formujemy niewielkie kulki i lekko je spłaszczamy.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 12-15 minut, aż się zarumienią.