Szybkie ciasteczka z orzechami - przyjemność w pół godziny

2021-03-29
Szybkie ciasteczka z orzechami  - przyjemność w pół godziny
Autor: Shutterstock Szybkie ciasteczka z orzechami możesz jeść już w pół godziny  od podjęcia decyzji o ich upieczeniu.
łatwy
15 min
4

Delikatne ciasteczka z orzechami przygotujesz w pół godziny - to idealny przepis dla tych, którzy muszą zaspokoić głód słodkości, albo oczekują na niespodziewanych gości. Kilka składników, 10 minut pracy, 12 pieczenia i gotowe!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 220 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
  • 300 g mąki
  • 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
  • Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170ºC na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.