Szybkie ciasteczka z orzechami - przyjemność w pół godziny
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Delikatne ciasteczka z orzechami przygotujesz w pół godziny - to idealny przepis dla tych, którzy muszą zaspokoić głód słodkości, albo oczekują na niespodziewanych gości. Kilka składników, 10 minut pracy, 12 pieczenia i gotowe!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 220 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
- 300 g mąki
- 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- szczypta soli
- dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
- Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170ºC na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.