Świąteczne ciasteczka migdałowe. Rozpływające się w ustach i gotowe w 30 minut

ciasteczka migdałowe
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka migdałowe to słodki przysmak na Boże Narodzenie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Idealnie kruche i słodkie ciasteczka migdałowe to przysmak kuchni portugalskiej, który świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis nie jest skomplikowany. Ciasteczka o smaku migdałów robią się praktycznie same. W tym roku warto więc skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i upiec całą blachę pysznych i lekkich ciasteczek migdałowych.

Ciasteczka migdałowe – składniki

Do przygotowania portugalskich ciasteczek migdałowych wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasteczka mogą wcinać osoby, które nie tolerują glutenu lub są na diecie odchudzającej. Z małą modyfikacją sprawdzą się też na diecie keto.

Aby upiec domowe ciasteczka migdałowe, potrzebne będą więc takie składniki jak:

  • mąka migdałowa – niskokaloryczny i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej
  • płatki migdałowe – pełne witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy
  • cukier – nadaje słodkości, sprawdzą się też zamienniki jak ksylitol lub erytrytol
  • jajko – źródło białka, które łączy wszystkie składniki
  • ekstrakt waniliowy – ciasteczka mają przyjemny aromat
  • olejek pomarańczowy – nadaje orzeźwiającą nutę

Jak zrobić ciasteczka migdałowe?

Przepis na rozpływające się w ustach świąteczne ciasteczka migdałowe nie jest trudny. To łatwa receptura na wyśmienity przysmak na Boże Narodzenie. Ciasteczka robi się w kilku bardzo łatwych krokach. Przygotowanie jest szybkie i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Czas przygotowania ciasta i upieczenie ciasteczek wynosi tylko pół godziny. Dlatego pyszne ciasteczka migdałowe można zrobić nawet w ostatniej chwili.

Jak więc zrobić te pyszne ciasteczka o niebiańskim smaku migdałów?

  • 1. krok – wymieszanie mąki migdałowej z jajkiem, ekstraktem waniliowym, olejkiem pomarańczowym i cukrem na jednolite ciasto
  • 2. krok – uformowanie z ciasta kuleczek i obtoczenie ich w płatkach migdałowych
  • 3. krok – ułożenie kuleczek na blasze do pieczenia i lekkie ich spłaszczenie
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek migdałowych

Jak podawać ciasteczka migdałowe?

Obłędne ciasteczka migdałowe to uniwersalna słodka przekąska. Smakują zawsze i pasują na każdą okazję. Jednak najlepsze są podczas świąt Bożego Narodzenia. Już podczas pieczenia po całym domu unosi się przyjemny i orzeźwiający aromat, który nęci kubki smakowe.

Świąteczne ciasteczka migdałowe doskonale pasują na deser i smakują jako słodka przekąska. Idealnie łączą się z kawą, herbatą czy kompotem z suszonych owoców. Starszyzna rodzinna może rozkoszować się migdałowym smakiem ciasteczek w towarzystwie domowych nalewek lub likieru krówkowego.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka kropli olejku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki wbić jajko. Wlać ekstrakt waniliowy i olejek pomarańczowy. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posiekanych płatkach migdałowych. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią lub łyżką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej