Świąteczne ciasteczka migdałowe. Rozpływające się w ustach i gotowe w 30 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Idealnie kruche i słodkie ciasteczka migdałowe to przysmak kuchni portugalskiej, który świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis nie jest skomplikowany. Ciasteczka o smaku migdałów robią się praktycznie same. W tym roku warto więc skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i upiec całą blachę pysznych i lekkich ciasteczek migdałowych.
Ciasteczka migdałowe – składniki
Do przygotowania portugalskich ciasteczek migdałowych wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasteczka mogą wcinać osoby, które nie tolerują glutenu lub są na diecie odchudzającej. Z małą modyfikacją sprawdzą się też na diecie keto.
Aby upiec domowe ciasteczka migdałowe, potrzebne będą więc takie składniki jak:
- mąka migdałowa – niskokaloryczny i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej
- płatki migdałowe – pełne witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy
- cukier – nadaje słodkości, sprawdzą się też zamienniki jak ksylitol lub erytrytol
- jajko – źródło białka, które łączy wszystkie składniki
- ekstrakt waniliowy – ciasteczka mają przyjemny aromat
- olejek pomarańczowy – nadaje orzeźwiającą nutę
Jak zrobić ciasteczka migdałowe?
Przepis na rozpływające się w ustach świąteczne ciasteczka migdałowe nie jest trudny. To łatwa receptura na wyśmienity przysmak na Boże Narodzenie. Ciasteczka robi się w kilku bardzo łatwych krokach. Przygotowanie jest szybkie i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Czas przygotowania ciasta i upieczenie ciasteczek wynosi tylko pół godziny. Dlatego pyszne ciasteczka migdałowe można zrobić nawet w ostatniej chwili.
Jak więc zrobić te pyszne ciasteczka o niebiańskim smaku migdałów?
- 1. krok – wymieszanie mąki migdałowej z jajkiem, ekstraktem waniliowym, olejkiem pomarańczowym i cukrem na jednolite ciasto
- 2. krok – uformowanie z ciasta kuleczek i obtoczenie ich w płatkach migdałowych
- 3. krok – ułożenie kuleczek na blasze do pieczenia i lekkie ich spłaszczenie
- 4. krok – upieczenie ciasteczek migdałowych
Jak podawać ciasteczka migdałowe?
Obłędne ciasteczka migdałowe to uniwersalna słodka przekąska. Smakują zawsze i pasują na każdą okazję. Jednak najlepsze są podczas świąt Bożego Narodzenia. Już podczas pieczenia po całym domu unosi się przyjemny i orzeźwiający aromat, który nęci kubki smakowe.
Świąteczne ciasteczka migdałowe doskonale pasują na deser i smakują jako słodka przekąska. Idealnie łączą się z kawą, herbatą czy kompotem z suszonych owoców. Starszyzna rodzinna może rozkoszować się migdałowym smakiem ciasteczek w towarzystwie domowych nalewek lub likieru krówkowego.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
- 100 g mąki migdałowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- kilka kropli olejku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wbić jajko. Wlać ekstrakt waniliowy i olejek pomarańczowy. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posiekanych płatkach migdałowych. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią lub łyżką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.