Słodkie kolanka z cukrem pudrem - szwajcarskie ciasteczka na jeden kęs

Słodkie kolanka
Autor: Shutterstock Słodkie kolanka to pyszne ciasteczka rodem ze Szwajcarii
łatwy
35 min
6

Dieta wegetariańska

Słodkie kolanka to proste w przygotowaniu ciasteczka, które smaży się na głębokim tłuszczu. Obficie obsypane cukrem pudrem są słodkie, pyszne i kuszące, ale także bardzo kaloryczne. Dlatego ja wycinam je kieliszkiem o małej średnicy, aby były podzielne i na jeden kęs. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 kropli octu winnego
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę zagnieść z wodą, octem, jajkiem, połowa łyżki oleju i solą. Ciasto powinno być jednolite, lśniące i dość twarde.
  • Gotowe ciasto posmarować drugą połowa łyżki oleju, przykryć i odłożyć na godzinę, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować i kieliszkiem wyciąć z niego krążki.
  • W sporym garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Ciastka wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć przez chwilę.
  • Ciasteczka są gotowe gdy się wybrzuszą i nabiorą złocistego odcienia.
  • Wyjąc je z oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej