Słodkie kolanka z cukrem pudrem - szwajcarskie ciasteczka na jeden kęs
2022-01-08
łatwy
35 min
6
Dieta wegetariańska
Słodkie kolanka to proste w przygotowaniu ciasteczka, które smaży się na głębokim tłuszczu. Obficie obsypane cukrem pudrem są słodkie, pyszne i kuszące, ale także bardzo kaloryczne. Dlatego ja wycinam je kieliszkiem o małej średnicy, aby były podzielne i na jeden kęs.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 4-5 kropli octu winnego
- 5 łyżek przegotowanej wody
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę zagnieść z wodą, octem, jajkiem, połowa łyżki oleju i solą. Ciasto powinno być jednolite, lśniące i dość twarde.
- Gotowe ciasto posmarować drugą połowa łyżki oleju, przykryć i odłożyć na godzinę, aby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i kieliszkiem wyciąć z niego krążki.
- W sporym garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Ciastka wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć przez chwilę.
- Ciasteczka są gotowe gdy się wybrzuszą i nabiorą złocistego odcienia.
- Wyjąc je z oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?