Rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami. Pyszne i po brzegi wypełnione owocami

rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami
Autor: Shutterstock Rogaliki z budyniem i wiśniami to pyszne domowe drożdżówki.
łatwy
90 min
6

Dieta wegetariańska

Rogaliki drożdżowe wypełnione budyniem i wiśniami to doskonały zamiennik gotowych drożdżówek ze sklepu. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami.

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami?

Własnoręczne upieczenie pysznych rogalików wypełnionych budyniem i wiśniami jest łatwe. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto drożdżowe ma swoje wymagania. Powinno wyrastać przez godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Przygotowanie rogalików podzielone jest na kilka kroków:

  • 1. krok – zrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie budyniu
  • 3. krok – uformowanie rogalików
  • 4. krok – upieczenie rogalików

Jak upiec rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami?

Ciasto drożdżowe wypełnione budyniem i wiśniami układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki należy układać w odstępach, ponieważ w czasie pieczenia jeszcze urosną. Ten prosty trik sprawi, że się ze sobą nie skleją. Rogaliki smaruje się roztrzepanym jajkiem. Blachę wstawia się do piekarnika, który powinien być nagrzany do 180 stopni C. Rogaliki z budyniem i wiśniami piecze się przez pół godziny. Po ostygnięciu można je podawać.

Kiedy podawać rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami?

Rogaliki drożdżowe z budyniem i wiśniami sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. Zastąpią drożdżówki ze sklepu na drugie śniadanie. Ich smak idealnie łączy się z kawą i herbatą. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Rogaliki drożdżowe to również smakowity pomysł na deser. Można je robić przez cały rok. Poza sezonem na wiśnie wykorzystajcie mrożone owoce.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki tortowej + do podsypywania
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • farsz:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Wbić jajka, wlać olej i zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite i błyszczące ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Oba budynie wyspać do połowy mleka i wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka. Wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Zagotować i wlać rozrobione budynie. Podgrzewać i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić 4 równe części. Każdą część rozwałkować na okrąg na blacie posypanym mąką pszenną. Pokroić na 8 trójkątów. Każdy z nich posmarować budyniem i nałożyć kilka wiśni. Zwinąć, zaczynając od podstawy.
  • Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas rozgrzewania piekarnika. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać po ostygnięciu.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Szulc-Górska
więcej