Pyszne, lekkie i błyskawiczne. Pączki z islandzkim jogurtem bez drożdży to hit tego roku

Dieta wegetariańska
Ten przepis koniecznie trzeba sprawdzić. Pyszne i puszyste pączki w wersji mini to hit tegorocznego tłustego czwartku. Są proste i błyskawiczne do samodzielnego przygotowania. Za ich wyborny smak odpowiada jeden nietypowy składnik. Zobaczcie, jak zrobić domowe pączki ze skyrem i zaskoczcie bliskich tym słodkim przysmakiem w tłusty czwartek.
Pączki ze skyrem – z czego zrobić?
Pyszne małe pączki na tłusty czwartek robi się z kilku produktów. Lista składników jest krótka i znalazło się na niej tylko pięć artykułów spożywczych oraz olej do smażenia i cukier puder do obsypania. Można je kupić nawet w małych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc mini pączki sprawdzą się także na inne okazje i zastąpią gotowe słodkie drożdżówki ze sklepu.
Co jest potrzebne, aby usmażyć te słodkie małe pączki z dodatkiem jogurtu islandzkiego? Te składniki są niezbędne:
- mąka pszenna
- jogurt islandzki skyr w naturalnym smaku
- jajka
- cukier z prawdziwą wanilią
- proszek do pieczenia
Jak zrobić pączki ze skyrem?
Przepis na znakomite małe pączki z naturalnym jogurtem islandzkim jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na domowe pączki, które zachwycą puszystą konsystencją i wybornym smakiem. Do ciasta nie dodaje się drożdży, więc nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i od razu rozpocząć smażenie pączków ze skyrem.
Jak więc usmażyć pełne smaku i idealnie słodkie pączki ze skyrem? Puszyste i pyszne małe pączki robi się w kilku łatwych krokach. Przekonajcie się sami i poznajcie skrócony przepis.
- 1. krok – połączenie składników ze skyrem i wyrobienie ciasta na pączki
- 2. krok – formowanie pączków i smażenie ich na gorącym oleju
- 3. krok – odsączenie pączków z tłuszczu
- 4. krok – oprószenie pączków cukrem pudrem
Jak podawać pączki ze skyrem?
Błyskawiczne pączki z dodatkiem jogurtu skyr są nie tylko łatwe i szybkie, ale i mają obłędny smak. Idealnie sprawdzą się w tłusty czwartek. Są lekkie i można zjeść ich nieco więcej niż tradycyjnych pączków. Nie ma w nich nadzienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić to po usmażeniu. Obowiązkowo należy oprószyć je cukrem pudrem.
Pyszne pączki ze skyrem najlepiej smakują w tłusty czwartek. Z przepisu można jednak korzystać przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest proste i szybkie. Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu pączki z dodatkiem jogurtu islandzkiego są smaczną alternatywą dla słodkich bułeczek ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:- olej
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Wbić jajka i dodać jogurt skyr. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- W garnku rozgrzać olej. Dłonie zwilżyć olejem i nabierać porcje ciasta, formując nieduże okrągłe pączki. Wkładać do garnka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać oprószone cukrem pudrem w tłusty czwartek i na inne okazje.