Pyszne, lekkie i błyskawiczne. Pączki z islandzkim jogurtem bez drożdży to hit tego roku

pączki ze skyrem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Na tłusty czwartek zrób pyszne małe pączki. Do ciasta dodaj jeden nietypowy składnik.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Ten przepis koniecznie trzeba sprawdzić. Pyszne i puszyste pączki w wersji mini to hit tegorocznego tłustego czwartku. Są proste i błyskawiczne do samodzielnego przygotowania. Za ich wyborny smak odpowiada jeden nietypowy składnik. Zobaczcie, jak zrobić domowe pączki ze skyrem i zaskoczcie bliskich tym słodkim przysmakiem w tłusty czwartek.

Pączki ze skyrem – z czego zrobić?

Pyszne małe pączki na tłusty czwartek robi się z kilku produktów. Lista składników jest krótka i znalazło się na niej tylko pięć artykułów spożywczych oraz olej do smażenia i cukier puder do obsypania. Można je kupić nawet w małych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc mini pączki sprawdzą się także na inne okazje i zastąpią gotowe słodkie drożdżówki ze sklepu.

Co jest potrzebne, aby usmażyć te słodkie małe pączki z dodatkiem jogurtu islandzkiego? Te składniki są niezbędne:

  • mąka pszenna
  • jogurt islandzki skyr w naturalnym smaku
  • jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić pączki ze skyrem?

Przepis na znakomite małe pączki z naturalnym jogurtem islandzkim jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na domowe pączki, które zachwycą puszystą konsystencją i wybornym smakiem. Do ciasta nie dodaje się drożdży, więc nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i od razu rozpocząć smażenie pączków ze skyrem.

Jak więc usmażyć pełne smaku i idealnie słodkie pączki ze skyrem? Puszyste i pyszne małe pączki robi się w kilku łatwych krokach. Przekonajcie się sami i poznajcie skrócony przepis.

  • 1. krok – połączenie składników ze skyrem i wyrobienie ciasta na pączki
  • 2. krok – formowanie pączków i smażenie ich na gorącym oleju
  • 3. krok – odsączenie pączków z tłuszczu
  • 4. krok – oprószenie pączków cukrem pudrem

Jak podawać pączki ze skyrem?

Błyskawiczne pączki z dodatkiem jogurtu skyr są nie tylko łatwe i szybkie, ale i mają obłędny smak. Idealnie sprawdzą się w tłusty czwartek. Są lekkie i można zjeść ich nieco więcej niż tradycyjnych pączków. Nie ma w nich nadzienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić to po usmażeniu. Obowiązkowo należy oprószyć je cukrem pudrem.

Pyszne pączki ze skyrem najlepiej smakują w tłusty czwartek. Z przepisu można jednak korzystać przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest proste i szybkie. Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu pączki z dodatkiem jogurtu islandzkiego są smaczną alternatywą dla słodkich bułeczek ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • dodatkowo:
  • olej
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wbić jajka i dodać jogurt skyr. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • W garnku rozgrzać olej. Dłonie zwilżyć olejem i nabierać porcje ciasta, formując nieduże okrągłe pączki. Wkładać do garnka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej